Prima pagină D:News

Uniformele soldaţilor britanici vor capta energie solară

Redactia Descopera.ro | 03.18.2011 | ● Vizualizări: 413
Uniformele soldaţilor britanici vor capta energie solară     uniforma, soldati, celule solare, energie solara, camuflaj + zoom
Galerie foto (1)

Viitoarele echipamente de camuflaj ale soldaţilor britanici vor fi concepute pentru a utiliza energia solară. Pe tot parcursul zilei aceştia vor capta energie de la soare, pentru ca mai apoi, în timpul nopţii, echipamentul să se încarce cu ajutorul căldurii oferite de corp.

Energia astfel obţinută va fi folosită la funcţionarea radioului, a GPS-ului şi a armelor, iar sistemul solar va cântări de două ori mai puţin în comparaţie cu o baterie tradiţională.

Cercetătorii de la Engineering and Physical Research Sciences Center din Marea Britanie lucrează la un nou tip de material textil care să folosească celule solare fotovoltaice, termoelectrice şi dispozitive de baterii mult mai uşoare. Deoarece acest sistem absoarbe căldura corpului, acest lucru duce la o detectare mult mai grea a soldatului cu ajutorul camerelor cu infraroşu.

Acest sistem va fi folositor mai ales pentru cei care luptă în Orientul Mijlociu sau Africa, locaţii insorite şi foarte fierbinţi. Infanteria marină americană foloseşte deja energia solară pentru a reduce utilizarea bateriilor tradiţionale, utilizând panouri solare şi matrice pliabile în acest scop. Alte sisteme ce permit reducerea greutăţii totale purtate de un soldat sunt celule de combustibili şi bateriile Li-Ion încorporate în armură.

Noul sistem, proiectat de britanici, acumulează energie termoelectrică chiar şi când afară este întunecat sau ceţos.

De ce este foarte importantă înjumătăţirea greutăţii bateriilor purtate de infanterişti? Pentru că acestea reprezintă aproximativ 10% din masa totală a echipamentului unui soldat, echipament care poate ajunge până la 45-70 kg. Reducerea greutăţii duce la crearea unui confort mai mare, facilitând eficientizarea muncii soldaţilor.

Pe lânga utilizarea acestui sistem în rândul armatei, acesta poate fi folosit şi la alimentarea sateliţilor, păstrarea medicamentelor la temperaturi optime în zonele afectate de dezastre, dar şi pentru răcirea alimentelor aflate în ţinuturi călduroase.

După ce în proiect s-au investit în jur de 1.04 milioane de dolari, cercetătorii anunţă că prototipul sistemului va apărea până în luna decembrie a acestui an .

Sursa: Popsci