Prima pagină D:News

Oamenii de ştiinţă au descoperit viteza cu care se măreşte universul

Redactia Descopera.ro | 03.25.2011 | ● Vizualizări: 2148
Oamenii de ştiinţă au descoperit viteza cu care se măreşte universul     universul, viteza, expansiune, entropie + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii au descoperit în 1998 că pe lăngă faptul că universul se extinde, acesta o face cu o viteză în continuă creştere. Acum, luând ca reper lumina provenită de la o anumită stea şi o supernovă, oamenii de ştiinţă pot afla exact cât de mult se va dezvolta Universul şi în cât timp o va face.

Conform unui studiu publicat în Astrophysical Journal, Universul se extinde cu o viteză de 73.8 kilometri pe secundă la fiecare 3.26 ani lumină. Expansiunea Universului se referă la depărtarea galaxiilor cu o viteză foarte mare una faţă de cealaltă. Cu cât acestea ajung mai departe, cu atât ele se mişcă mai repede.

Ca exemplu se ia o galaxie aflată la 3.26 milioane de ani lumină distanţă. Aceasta se va distanţa de noi cu 73.8 kilometri pe secundă. O galaxie aflată la 6.52 milioane de ani lumină distanţă se va depărta cu o viteză de două ori mai mare decât cea a primei galaxii.

După ce s-a demonstrat că Universul se află într-o continuă expansiune, oamenii de ştiinţă urmează să continue cercetările pentru a demonstra care sunt cauzele acestei dezvoltări.

Cercetătorii consideră "energia neagră" ca fiind forţa care duce la aceste modificări ale mărimii spaţiului. Înţelegerea acestei "necunoscute şi nedetectabile forţe" este pentru astrofizicieni ca şi descoperirea Sfântului Graal.

Sursa: The Week