Prima pagină D:News

Bunica regelui Tut, o frumuseţe legendară, a avut un neg pe faţă?

Redactia Descopera.ro | 03.26.2011 | ● Vizualizări: 520
Bunica regelui Tut, o frumuseţe legendară, a avut un neg pe faţă?     arheologie, mumie, neg, faraon + zoom
Galerie foto (1)

Conform experţilor, este posibil ca frumoasa şi puternica regină Tiye, bunica regelui Tut, să fi avut un semn particular foarte vizibil – un neg pe frunte.

Mumia cu păr lung, roşcat, a fost identificată în luna februarie a anului trecut ca fiind regina Tiye, fiica lui Yuya şi Thuya, soţia lui Amenhotep al III-lea şi mama faraonului Akhenaten.

Mercedes González, director al Instituto de Estudios Científicos en Momias din Madrid, a fost cea care a observat protuberanţa în urma unei vizite la muzeu din Cairo.

Cercetând o imagine de înaltă rezoluţie, obţinută de la muzeul egiptean, González a observat că proeminenţa aflată în zona frunţii seamăna cu un neg.

Uşor ieşite în relief şi netede, aceste umflături inofensive, de diferite culori, sunt leziuni hiperplastice ale epidermei, produse de virusuri papilloma. Ele apar, de regulă, pe faţă, gât şi mâini.

Cu toate acestea, nu este ceva obişnuit să găseşti un neg pe faţa unei mumii. "Nu am mai văzut aşa ceva până acum," a spus González.

Regina Tiye, care a trăit între 1415 şi 1340 î.e.n., a fost descrisă de către soţul ei, regele Amenhotep al III lea ca fiind: " doamna cu har, care iubeşte dulce şi umple cu frumuseţea ei orice încăpere în care intră, regină peste nord şi sud, Măreaţa Soţie a Regelui care o iubeşte."

Totodată, Tiye este prima regină-consoartă al cărei nume apare în actele oficiale, fiind cea mai influentă dintre soţiile regelui.

Pentru ea, bogatul monarh Amenhotep al III lea, a construit un număr semnificativ de altare, un palat, un templu de marmură albă în Nubia şi chiar şi un lac artificial, ce i-a purtat numele.

"Pentru mine a fost o mare surpriză să găsesc un neg pe fruntea unei asemenea regine egiptene," a mai spus González.

Conform lui Frank Rühli, coordonatorul proiectului elveţian Mumia şi al Centrului de Medicină Evoluţionistă de la Universitatea din Zurich, Elveţia, această descoperire este intrigantă.

"Nu putem fi siguri că este vorba de un neg. Este posibil ca protuberanţa să fie o tumoră fibroidă. Interesant ar fi să luam o mostră pentru un test ADN, " afirmă Rühli.

Profesorul Ikram de la Universitatea din Cairo este ceva mai rezervat: "Cred că fără un studiu avansat nu ar trebui să ne grăbim să punem etichete. Este posibil să fie vorba doar de o aluniţă care s-a aplatizat în timpul mumificării".

Sursa: Discovery News

Tag-uri: arheologie | mumie | neg | faraon | regina | Egipt