Prima pagină D:News

O oră de meditaţie este mai eficientă în reducerea durerii decât morfina!

Redactia Descopera.ro | 04.08.2011 | ● Vizualizări: 953
O oră de meditaţie este mai eficientă în reducerea durerii decât morfina!     meditatie, durere, medicina, spirit, orient, budism, morfina + zoom
Galerie foto (1)

Un nou studiu publicat în Journal of Neuroscience arată că o oră de meditaţie poate reduce durerile din corp.

"Am descoperit un efect semnificativ de reducere a durerii în urma unei ore de meditaţie", a declarat autorul studiului. "S-a demonstrat o reducere de aproximativ 40% din intensitatea durerii şi de 57% din neplăcerile cauzate de aceasta. Meditaţiile au avut un efect mai mare chiar şi decât morfina şi alte medicamente de alinare a durerii", a continuat acesta.

Studiul realizat de către Fadel Zeidan, a fost testat pe 15 voluntari sănătoşi care nu au practicat meditaţia până în prezent. Aceştia au participat la 4 şedinţe de câte 20 de minute în care au fost învăţaţi o tehnică de meditaţie cunoscută sub numele de concentrare a atenţiei. Această tehnică te învaţă să îţi controlezi respiraţia şi să te eliberezi de gânduri şi de emoţii care îţi distrag atenţia.

Înainte şi după şedinţele de meditaţie, participanţii la studiu au fost examinaţi cu ajutorul unui tip special de rezonanţă magnetică (ASL MRI), aparat cu care se surprind procesele de lungă durată ale creierului. În timpul scanării, un dispozitiv ce induce durerea prin căldură a fost aşezat pe piciorul drept al fiecărui voluntar. Acesta încalzea o mică parte a piciorului la o temperatură de 50 grade Celsius şi o menţinea timp de cinci minute.

În mod obişnuit oamenii ar fi găsit această acţiune dureroasă, însă scanările obţinute dupa meditaţie au arătat că fiecare participant la studiu avea o rată a durerii redusă, începând cu 11% până la 93%.

De asemenea, meditaţia a redus semnificativ activitatea creierului în cortexul somatosenzorial primar, zona care este implicată în crearea intensităţii sentimentului de durere şi localizarea acestuia. Scanările efectuate înaintea începerii meditaţiei au detectat o activitate foarte mare în această parte a creierului, dar, imediat după terminarea cursurilor de meditaţie, cercetătorii nu au mai putut identifica o activitate în această regiune.

Oamenii de ştiinţă au arătat că meditaţia a crescut nivelul activităţii creierului în arii precum cortexul cingulat, cortexul insular anterior şi cortexul orbito-frfontal. "Toate aceste zone formează modul în care creierul construieşte o experienţă dureroasă" declară Robert C. Coghill, autorul principal al studiului şi profesor asociat de neurobiologie şi anatomie la Wake Forest Baptist.

Docotr Zeidan şi colegii săi consideră că meditaţia are un mare potenţial pentru utilizarea clinică, deoarece este necesară o minimă pregătire pentru a obţine asemenea efecte de alinare a durerii. "Acest studiu arată că meditaţia produce efecte reale în creier si poate oferi o alternativă eficientă pentru oamenii care vor să reducă semnificativ durerea din corp fără a lua medicamente", afirmă Fadel Zeidan.

Sursa: Eurekalert