Prima pagină D:News

Nu se mai fac femei ca pe vremuri…

Redactia Descopera.ro | 04.09.2011 | ● Vizualizări: 391
Nu se mai fac femei ca pe vremuri…     antropologie, craniu, structura, femeie, barbat, facial, schelet, criminalistica + zoom
Galerie foto (1)

Un grup de cercetători de la Universitatea din Carolina de Nord, SUA, a studiat structura craniană a sute de femei din Spania şi Portugalia şi a observat că trăsăturile craniofaciale ale femeilor nu se mai diferenţiază atât de mult de cele ale bărbaţilor.

Studiul a fost efectuat pe un eşantion de aproximativ 200 de cranii ale unor femei din Spania secolelor XVI-XX şi pe alte 50 din Portugalia secolului XX.

Cercetătorii au descoperit că diferenţele craniofaciale între bărbaţii şi femeile din contemporaneitate sunt mai puţin pronunţate decât au fost în secolul al XVI-lea.

De asemenea, s-a constatat că, în Spania, unele caracteristici faciale s-au schimbat la ambele sexe, dar că schimbările sunt mult mai accentuate la femei.

De exemplu, scheletul facial al femeii moderne spaniole este mult mai dezvoltat decât al celei din secolul al XVI-lea. Acest lucru poate fi cauzat de o nutriţie îmbunătăţită sau de alţi factori de mediu.

Diferenţele în structura craniului au o însemnătate deosebită, atât pentru criminalistică, cât şi pentru cercetarea ştiinţifică, pentru că ajută la identificarea scheletelor.

Evaluarea craniilor din secolul al XVI-lea a fost importantă pentru cercetători, permiţându-le să determine modul în care diferite caracteristici osoase s-au modificat în timp.

De asemenea, s-a constatat că deosebirile craniofaciale între sexe au fost foarte asemănătoare între populaţiile spaniolă şi portugheză, ceea ce înseamnă că standardele elaborate pentru identificarea sexului în funcţie de structura craniului ar putea fi aplicate la nivel regional.

Sursa: Science Daily