Home » D:News » O ceaşcă de cafea nu te revigorează? E vina genelor!

O ceaşcă de cafea nu te revigorează? E vina genelor!

O ceaşcă de cafea nu te revigorează? E vina genelor!
Publicat: 12.04.2011
Cercetătorii cred că au descoperit două gene care influenţează rapiditatea cu care cafeaua este metabolizată şi care te determină să bei mai multă sau mai puţină cafea.

Persoanele care prezintă o variaţie numită „de mare consum” a
ambelor gene par să bea mai multă cafea în comparaţie cu cei care
au varianta „de mic consum”. Cele două gene sunt CYP1A2 şi AHR.

Doctor Neil Caporaso, alături de colegii săi de la Şcoala
Harvard de Sănătate Publică şi de la Universitatea din Carolina de
Nord, a raportat rezultatele studiului efectuat în publicaţia PLoS
Genetics.

La nivel global, cofeina este cea mai populară substanţă
cu efect psihoactiv, fiind consumată de 90% din populaţia planetei
într-una dintre formele ei
. Descoperirea provine de la
examinarea genetică a peste 47.000 de americani de origine
europeană, în cinci studii diferite.

Analiza a fost realizata între anii 1984 şi 2001 şi a examinat
consumul mediu al cofeinei, într-una dintre formele ei – ceai,
cafea, cola, băuturi carbogazoase sau ciocolată. Analizând toate
rezultatele, doctorul Caporaso şi asociaţii săi au descoperit că
versiunea „de mare consum” a CYP1A2 sau a AHR duce la o creştere cu
40 miligrame a consumului de cafeină, faţă de cei care prezintă o
variantă „de mic consum” al genelor.

Acest studiu arată că nu consumăm o cantitate aleatorie de
cofeină, ci depinde de genele pe care le avem. Unii oameni pot bea
o cafea scurtă şi se simt revitalizaţi pentru întreaga zi, iar
alţii au nevoie de 2 ceşti şi de o băutură de tip cola pentru a
obţine acelaşi efect
„, explică cercetătorul.

„Această cercetare constituie un pas înainte spre medicina
personalizată. Chiar dacă idea de toleranţă mai mare sau mai mică
la cofeină nu este una nouă, studiul de faţă demonstrează faptul că
genele implicate în metabolizarea cafeinei pot fi implicate şi în
metabolizarea altor stimulenţi”, afirmă Dr. John Mulvihill, de la
Universitatea din Oklahoma.

Sursa:
The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase