Prima pagină D:News

Albinele vor fi folosite în lupta împotriva terorismului

Redactia Descopera.ro | 04.14.2011 | ● Vizualizări: 334
Albinele vor fi folosite în lupta împotriva terorismului     albine, terorism, detectarea, bombe, explozibili + zoom
Galerie foto (2)

Institutul suedez de cercetare în domeniul apărării (FOI) gestionează un proiect al Uniunii Europene ce are ca scop detectarea şi îngreunarea producerii de bombe artizanale. Pentru aceasta, specialiştii suedezi au apelat la albine, care au un simţ al mirosului foarte dezvoltat. Astfel, acestea vor ajuta la prinderea teroriştilor.

Bombele realizate ilegal sunt de obicei făcute dintr-un amestec de produse folosite în viaţa de zi cu zi. Produsele sunt disponibile în orice magazin, dar pot forma o substanţă explozivă atunci când sunt combinate.

În colaborare cu o universitate, trei institute de cercetare şi alte trei mici companii, FOI lucrează la identificarea unor căi pentru a împiedica crearea bombelor artizanale.

Acest proiect, denumit PREVAIL, are două căi pe care le urmăreşte. Primul pas este de a identifica substanţele aflate în produse obişnuite ce pot fi folosite la construcţia bombelor şi de a le face ineficiente ca precursori explozivi. Al doilea pas este de a introduce elemente-amprentă în aceste produse, pentru a fi detectate ulterior, atfel făcându-se posibilă găsirea ingredientelor sau substanţelor chimice într-un mediu unde nu ar trebui să fie prezente.

Elementele-amprentă aflate în aceste substanţe vor fi descoperite de către albine, acestea având un simţ al mirosului la fel de dezvoltat precum cel al câinilor. În comparaţie cu aceştia, albinele au o capacitate de învăţăre mult mai mare. Astfel, albinele pot învăţa ceea ce trebuie să caute în doar câteva ore, spre deosebire de câini, care au nevoie de până la şase luni de antrenament.

Albinele manipulate de Inscentinel, un partener britanic al proiectului, sunt ţinute într-o casetă atunci când se află "la locul de muncă". Acestea sunt sensibile la condiţiile grele ale locului de muncă, având o viaţă naturală de lucru foarte scurtă.

Iată cum arată un detector portabil de explozibili, în care se află albine antrenate să adulmece bombele:

Alături de partenerii lor de proiect, FOI a stabilit patru cerinţe pentru aditivii ce vor fi folosiţi în prevenire utilizării substanţelor la formarea explozibililor:

1. Nu trebuie să prezinte un pericol pentru cei care le manipulează.

2. Nu trebuie să degradeze produsul.

3. Nu trebuie să fie prea costisitor.

4. Nu trebuie să fie dăunătoare pentru mediu sau pentru oameni.

Proiectul are un termen de finalizare de trei ani.

Sursa: FOI