Prima pagină D:News

S-a inventat pastila ce te face să slăbeşti 10% din greutate într-un an

Redactia Descopera.ro | 04.14.2011 | ● Vizualizări: 2282
S-a inventat pastila ce te face să slăbeşti 10% din greutate într-un an     greutate, obezitate, slabire, supraponderal, cura, pastila, medicament, indice de masa corporala + zoom
Galerie foto (1)

Este bine cunoscut faptul că nicio pilulă nu îţi poate "topi" excesul de grăsime stocat în organism. Cel puţin nu încă! Însă doctorul Kishore Gadde de la Universitatea Duke, alături de echipa sa, a publicat în jurnalul "The Lancet" un nou studiu ce arată că un medicament format din combinaţia a două substanţe deja cunoscute a ajutat pacienţii obezi să piardă aproximativ 10% din greutatea corpului lor în doar un an.

Studiul a studiat combinaţia a două medicamente deja existente: fentermina, un medicament de slăbire prescris de obicei pe termen scurt şi Topamax, un medicament anti-epilepsie ce are şi un efect de pierdere a greutăţii. Testele s-au efectuat pe 2.487 voluntari care erau supraponderali sau obezi, ce prezentau un indice de masă corporală între 27 şi 45. De asemenea, voluntarii sufereau de cel puţin două afecţiuni provocate de obezitate, printre care presiune arterială ridicată, un nivel al colesterolului ridicat sau chiar diabet.

Participanţilor la studiu li s-a oferit o dietă standard, consiliere pentru exerciţiile fizice şi au fost repartizaţi aleatoriu pentru a lua fie un placebo, fie una dintre cele două doze conţinând amestecul de medicamente menţionat mai sus.

Cei cărora li s-a administrat combinaţia de medicamente au slăbit în medie cu 9 kg mai mult într-un an în comparaţie cu cei care au primit un placebo. De asemenea, s-au observat îmbunătăţiri în ceea ce priveşte presiunea arterială, nivelul colesterolului şi în ceea ce priveşte markerii ce măsoară nivelul inflamaţiei.

În prezent, un singur medicament este aprobat de către Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA pentru un tratament de slăbire de lungă durată - orlistatul, care se vinde în farmacii în compoziţia medicamentului Xenical. Acesta acţionează prin blocarea absorbţiei de grăsimi din intestin, dar nu afectează pofta de mâncare.

În schimb, fentermina scade simţitor pofta de mâncare, dar este un tratament utilizat pentru o scurtă perioadă de timp pentru că nu se cunosc încă efectele pe care le provoacă după o folosire de lungă durată. Topamax a fost testat ca medicament pentru slăbire după ce doctorii au observat efectul secundar pe care l-a avut acesta în tratamentul pentru epileptici. Din păcate, efectele secundare ale medicamentului sunt pierderea memoriei, modificări cognitive şi unele anomalii psihiatrice, astfel că nu este un tratament popular în scopul slăbirii.

Kishore Gadde şi echipa sa au încercat să găsească o un dozaj ideal al combinaţiei de medicamente pentru a stimula capacitatea acestora de a ajuta pacienţii să scadă în greutate. Echipa a testat două dozaje diferite ale substanţelor, constatând că ambele au dus la o pierdere a greutăţii mai mare decât în cazul pilulelor placebo.

Pentru a aproba o nouă pilulă de slăbire, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor solicită o reducere de cel puţin 5% din greutate într-un an. Noul studiu a demonstrat că 62% dintre persoanele care au primit un tratament cu cea mai mică doză au atins acest nivel de scădere în greutate, comparativ cu 21% din cei din grupul de control. Grupul căruia i s-a administrat un dozaj mai mare a prezentat scăderi în greutate şi mai pronunţate, dar au dat dovadă şi de efecte secundare - gura uscată, senzaţie de amorţeală sau furnicături, constipaţie, insomnie, depresie şi anxietate. După încetarea tratamentului, participanţii au observat dispariţia reacţiilor adverse, dar există posibilitatea unor efecte de lungă durată.

Toamna trecută, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor a respins tratamentul cu această combinaţie de medicamente, sugerând să se efectueze mai multe studii în ceea ce priveşte efectele de durată pe care le-ar putea avea medicamentele, cerând o atenţie sporită în privinţa afecţiunilor cardiace şi a potenţialelor malformaţii la naştere. Topamax a fost asociat cu creşterea riscului de apariţie a buzei de iepure sau a deformărilor cerului gurii la bebeluşii născuţi de femeile care au consumat acest medicament, deşi acest efect nu a fost întâlnit în cadrul acestui studiu la femeile ce erau însărcinate în timpul efectuării sale.

Studiile suplimentare vor fi efectuate pentru a confirma atât siguranţă dozajului, cât şi rezultatele tratamentului de slăbire cu cât mai puţine efecte secundare. Un medicament eficient pentru reducerea greutăţii ar fi o armă puternică în lupta cu alte boli cronice asociate kilogramelor în plus, precum afecţiunile cardiace, hipertensiunea arterială sau diabetul zaharat.

Sursa: TIME