Prima pagină D:News

Daemonosaurus chauliodus, veriga lipsă din istoria dinozaurilor

Redactia Descopera.ro | 04.14.2011 | ● Vizualizări: 115
Daemonosaurus chauliodus, veriga lipsă din istoria dinozaurilor     paleontologie, dinozaur, fosila, Daemonosaurus + zoom
Galerie foto (1)

Prădător, cu ochi mari, dinţi proeminenţi şi mers biped, Daemonosaurus chauliodus a trăit acum 205 milioane de ani şi se pare că reprezintă o „piesă lipsă” din evoluţia faunei.

Descoperirea noii specii de dinozaur a făcut multă vâlvă în lumea paleontologică.Fosilele au fost găsite în statul american New Mexico, într-un sit renumit pentru vestigiile de dinozauri ar putea umple "golurile" din evoluţia acestui grup de vieţuitoare.

Termenul Daemonosaurus derivă din cuvintele greceşti "daemon", care înseamnă fiinţă cu puteri supranaturale, şi "sauros" - şopârlă.

Numele speciei, chauliodus, provine tot din greacă şi desemna o creatură cu dinţii de sus împinşi în faţă.

Daemonosaurus chauliodus este o specie apărută în prima perioadă a evoluţiei dinozaurilor, în Triasic, acum aproximativ 205 milioane de ani. Oamenii de ştiinţă cred că ar putea reprezenta veriga lipsă care leagă primii dinozauri prădători apăruţi în Argentina şi Brazilia de theropodele (dinozauri carnivori) apărute mai târziu, cum ar fi Tyrannosaurus rex.

"Diferite trăsături ale craniului şi ale gâtului la Daemonosaurus indică faptul că acesta a fost intermediar între doua grupuri de dinozauri: cei din America de Sud şi theropodele apărute ulterior. O astfel de caracteristică este prezenţa unor cavităţi pe unele vertebre ale gâtului, legate de structura sistemului respirator," a spus dr. Hans Sues, de la Muzeul Naţional Smithsonian, coordonatorul echipei de cercetare.

Sursa: Mail Online