Home » D:News » A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată

A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată

A fost inventată o peliculă ce îşi schimbă culoarea când detectează mâncare stricată
Publicat: 19.04.2011
Un senzor va ajuta consumatorii să afle dacă produsele din carne pe care vor să le cumpere sunt stricate sau nu. Cercetătorii au inventat o peliculă indicatoare ce îşi schimbă culoarea atunci când alimentele se degradează.

Acest senzor va fi introdus în pachetele de carne şi va avea
rolul de a face controlul de calitate al produselor. Indicatorul va
reacţiona la aminele din pachet şi astel, în urma unor reacţii
chimice, îşi va schimba culoarea din galben în albastru. Aminele
sunt molecule produse atunci când alimentele intră în stare de
descompunere, care sunt, de asemenea, responsabile de mirosul
neplăcut al produselor din carne.

Dacă aminele sunt eliberate în aerul din interiorul unui pachet
de carne, acestea vor intra în contact cu pelicula indicatoare,
care îşi va schimba culoarea. „În timp ce o anumită
concentraţie de amine este atinsă, indicatourl îşi va schimba
vizibil culoarea şi va avertiza consumatorul”
explică
doctor Anna Hezinger, om de ştiinţă de la EMFT. Acest dispozitiv nu
va ajuta numai la descoperirea alimentelor expirate din magazine,
dar şi la avertizarea persoanelor care sunt sensibile la anumite
amine din carne.

„În comparaţie cu data de expirare înscrisă pe ambalaj,
informaţiile date de senzor nu vor fi bazate pe calcule estimative,
ci vor fi date de controlul actual al produsului”, subliniază
Hezinger.

Acest sistem nu este unul costisitor, fapt care duce la
folosirea acestui indicator la scară largă. Alte soluţii, cum ar fi
senzorii electronici, ar duce la o creştere semnificativă a
preţului cărnii ambalate. De asemenea, toate lucurile care intră în
contact direct cu carnea vor trebui să respecte standarde înalte de
calitate. „Siguranţa produselor alimentare este asigurată de un
strat de protecţie între senzor si produsul în sine. Acest strat va
trebui să fie permeabil la aminele gazoase, dar care să nu permită
trecerea substanţelor chimice către carne”, explică dr.
Hezinger.

Oamenii de ştiinţă lucrează la un aparat de măsurare cu un
senzor incorporat. Angajaţii care lucrează în industria cărnii şi a
ambalării produselor vor putea folosi direct acest dispozitiv de
testare a prospeţimii cărnii. Dispozitivul va trebui să analizeze
culoarea rezultată după testare şi să asigure un rezultat mult mai
exact decât este posibil cu ochiul uman. De asemenea, acesta va
permite detectarea diferitelor nunaţe ale culorilor.

În momentul de faţă, doctor Anna Heizner şi echipa sa sunt în
căutarea unor parteneri care să dezvolte în continuare acest
proiect şi care să producă senzorul şi aparatul de măsurare.

Sursa: Science
Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase