Prima pagină D:News

Bebeluşii născuţi primăvara sunt mai predispuşi la anorexie

Redactia Descopera.ro | 04.30.2011 | ● Vizualizări: 147
Bebeluşii născuţi primăvara sunt mai predispuşi la anorexie     anorexie, bebelus, nastere, primavara + zoom
Galerie foto (1)

Bebeluşii care sunt născuţi primăvara prezintă un risc mai mare de a dezvolta anorexia nervoasă faţă de cei născuţi în timpul toamnei.

Un raport publicat în Jurnalul Britanic de Psihiatrie, sugerează că temperatura şi razele de soare care influenţează nivelul vitaminei D din corp, infecţiile sau dieta mamei ar putea explica această ipoteză. Alţi specialişti sugerează că aceste efecte sunt minore, iar cauzele dezvoltării anorexiei ar fi altele.

Cercetătorii au analizat datele a patru studii anterioare efectuate pe 1.293 persoane care suferă de anorexie. Aceştia au descoperit că majoritatea persoanelor bolnave erau născute în perioada martie - iunie, mult mai multe decât în perioada septembrie - octombrie.

Lahiru Handunnetthi, de la Wellcome Trust Centre for Human Genetics, a declarat că "un număr mare de studii anterioare au descoperit că bolile mentale precum schizofrenia, tulburarea bipolară (psihoza periodică), sau majoritatea depresiilor sunt mai des întâlnite la persoanele născute în timpul primăverii. Astfel noile descoperiri legate de anorexie nu sunt surprinzătoare".

"Deşi acest studiu dovedeşte unele asocieri ale bolii cu perioada naşterii, în prezent este nevoie de un studiu amănunţit pentru a identifica factorii care influenţează creşterea riscului de dezvoltare a anorexiei" continuă acesta.

Terence Dovey de la Centrul de Cercetare a Tulburărilor Digestive de la Universitatea Loughborough susţine că "anorexia este o tulburarea complexă multilaterală".

Sursa: BBC News