Prima pagină D:News

Fosila unei furnici uriaşe a fost descoperită în SUA

Redactia Descopera.ro | 05.08.2011 | ● Vizualizări: 797
Fosila unei furnici uriaşe a fost descoperită în SUA     furnica, uriasa, fosila, sua, wyoming + zoom
Galerie foto (1)

Descoperirea unei noi fosile atestă că acum aproape 50 de milioane de ani furnici mari cât păsările colibri hoinăreau pe teritoriul cunoscut azi sub numele de Wyoming (stat din vestul SUA).

Este posibil ca aceste insecte uriaşe să fi traversat un pod arctic format între Europa şi America de Nord, într-o perioadă deosebit de caldă din istoria Pământului.

Fosila furnicii uriaşe, de aproape 5 cm, a fost descoperită de Bruce Archibald, un paleo-entomologist de la Universitatea Simon Fraser din Columbia Britanică.

Provenind de la un sit din Wyoming, numit Green River Formation, fosila a fost ţinută mult timp într-un sertar din Muzeul de Natură şi Ştiinţă din Denver, până când ea a fost observată de Archibald, care şi-a dat imediat seama că acest specimen seamănă foarte bine cu unele exemplare descoperite în Germania.

Cercetătorul a numit noua furnică: Titanomyrma lubei ( "titan" pentru mărime, "merimex" care înseamnă "furnică" în greceşte şi "lubei" de la numele colectorului de fosile Luis Lube).

Odată cu descoperirea acestei fosile, se ridică un mare semn de întrebare: Cum anume au ajuns aceste furnici gigant, pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic?

Furnicile sunt insecte rezistente, care pentru a supravieţui pot chiar să îşi transforme corpul într-un fel de plută. Cu toate acestea, furnicile uriaşe din zilele nostre au nevoie de un climat cald pentru a supravieţui.

Vechile furnici gigant au fost găsite în Europa, în zonele tropicale şi au trăit în prima parte a Eocenului, o epocă geologică cuprinsă în prima parte a perioadei paleogene un moment în care continentele au fost mai apropiate şi nivelul mării mai scăzut.

Dar pentru a merge de pe un continent pe altul, tot ar fi fost nevoie să traverseze Oceanul Arctic. Pe atunci, regiunea arctică era mult mai caldă decât este astazi, fiind mai degrabă o zonă temperată decât un paradis al iernii.

Cu toate acestea, clima temperată ar fi fost prea răcoroasă pentru furnicile gigant. Cel mai probabil, aceste migraţii s-au produs pe parcursul unor perioade în care temperaturile au crescut destul de mult (o medie anuală de 8 grade Celsius), astfel încât Arcticul să poată fi traversat. Aceste perioade, ce au durat câteva sute de mii de ani, ar fi fost determinate de eliberarea dioxidului de carbon din sedimente.

Deşi cercetătorii nu sunt siguri dacă populaţiile de furnici gigant au luat naştere în Europa sau în America, noile descoperiri îi vor ajuta să compare cele două specii pentru a afla mai mult amănunte legate de evoluţia lor.

Sursa: LiveScience

Tag-uri: furnica | uriasa | fosila | sua | wyoming