Prima pagină D:News

Cu acest sistem, orice ecran poate deveni un touchscreen! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 05.13.2011 | ● Vizualizări: 757
Cu acest sistem, orice ecran poate deveni un touchscreen! (VIDEO)     zerotouch, ecran, touchscreen, transformare + zoom
Galerie foto (1)

ZeroTouch, o interfaţă prezentată de curând la conferinţa de informatică Conference on Human Factors in Computing de către cercetătorii de la o universitate din Texas, reprezintă un mod ieftin prin care un ecran de orice mărime poate fi transformat într-un dispozitiv sensibil la atingere.

ZeroTouch poate identifica poziţia unui obiect, folosind o serie de LED-uri infraroşu şi senzori montaţi pe exteriorul a ceea ce pare a fi o rama de tablou. LED-urile formează o reţea de fascicule care trec prin spaţiul din interiorul ramei. Un deget sau un obiect care pătrunde în acest spaţiu blochează unele raze, permiţând software-ului să le monitorizeze pentru a urmări mişcarea obiectului în timp real.

Sistemul poate fi folosit pentru a transforma orice ecran, inclusiv cel al televizoarelor de dimensiuni mari, într-un touchscreen. Însă, combinat cu ecrane sensibile la atingere, ZeroTouch poate fi folosit pentru a lărgi gama de comenzi pe care un sistem le poate înţelege.

Echipa din Texas a demonstrat modul de funcţionare al unui ZeroTouch, suprapus unui touchscreen controlat de un stylus. Utilizatorii ar putea emite comenzi prin atingerea ecranului cu un stylus, prin glisare, sau printr-o simplă atingere cu degetele, la fel ca pe un iPhone.

Echipa a demonstrat modul în care combinaţia dintre stylus-ul şi atingerea cu degetul permite utilizatorilor să controleze, fără probleme, un joc de strategie complex.

Conducătorul echipei, Andruid Kerne a spus că i-ar plăcea să asambleze o serie de rame ZeroTouch, formând un cadru destul de mare pentru ca o persoană să poată trece prin el. Un astfel de sistem ar fi capabil să detecteze mişcări în spaţiul tridimensional, fiind aplicabil în controlul jocurilor.

Actualele aparate de comandă 3D, cum ar fi Microsoft Kinect, eliberează fascicule de raze infraroşii dintr-un singur punct, limitând astfel precizia de urmărire, precum şi a zonei pe care se desfăşoară urmărirea utilizatorilor.

Sursa: NewScientist