Prima pagină D:News

Telefoanele mobile, o posibilă cauză a scăderii numărului de albine

Redactia Descopera.ro | 05.15.2011 | ● Vizualizări: 734
Telefoanele mobile, o posibilă cauză a scăderii numărului de albine     telefoane mobile, albine, disparitie, radiatie + zoom
Galerie foto (1)

Semnalele telefoanelor mobile debusolează albinele, făcându-le să zboare haotic înainte de a muri, susţin cercetătorii.

Experţii în apicultură au pus un telefon mobil sub un stup de albine, iar apoi au monitorizat atent reacţia insectelor. Rezultatul a fost că albinele s-au arătat capabile să îşi dea seama dacă telefonul apelează sau primeşte apeluri, răspunzând printr-un semnal care de obicei este folosit pentru formarea roiului.

După terminarea fiecărui apel telefonic, la aproximativ două minute, insectele s-au calmat.

Daniel Fave, doctor în biologie şi conducătorul studiului a spus că "acesta arată clar faptul că prezenţa telefonului mobil deranjează albinele, având un efect dramatic asupra lor". Favre crede că semnalele telefoanelor mobile sunt responsabile pentru scăderea accentuată a numărului de albine, din ultimul timp şi a solicitat efectuarea unor cercetări mai amănunţite.

Ca un răspuns la această cerere, oamenii de ştiinţă britanici susţin că nu există suficiente dovezi pentru a începe un studiu şi că principala cauză sunt de fapt schimbările din agricultură, scăderea numărului florilor sălbatice şi pesticidele.

Numărul de albine în Marea Britanie s-a înjumătăţit în ultimii 25 de ani în timp ce în America albinele au fost avut de suferit din cauza "sindromul dispariţiei coloniilor de albine" care a dus la pieirea acestora. În plus, experţii spun că albinele au fost grav afectate de acarianul Varroa, un parazit care suge sange şi care determină coloniile să devină vulnerabile la fenomene meteo ciudate, boali, sau otravire. Unii cercetători susţin că ultima generaţie de pesticide poate afecta sistemul nervos al albinelor, provocându-le acestora o stare de confuzie.

Deşi studiul nu a demonstrat că telefonul mobuil produce moartea albinelor, câmpurile electromagnetice ar putea contribui la dispariţia coloniilor din întreaga lume

Sursa: Daily Mail