Prima pagină D:News

NASA a filmat impactul dintre o cometă şi Soare! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 05.16.2011 | ● Vizualizări: 1285
NASA a filmat impactul dintre o cometă şi Soare! (VIDEO)     nasa, cometa, soare, impact, ejectie coronala de masa, cometele kreutz + zoom
Galerie foto (1)

Naveta SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) a surprins acum câteva zile momentul în care o cometă luminoasă s-a îndreptat cu viteză spre Soare şi impactul acesteia cu steaua.

Cometa, ce face probabil parte din familia Kreutz (o serie de comete ce orbitează extrem de aproape de Soare), a fost descoperită de către astronomul amator Serghei Shurpakov.

În imaginile de mai jos soarele (reprezentat de un cerc alb) este blocat de disc roşu, pentru a permite observarea detaliilor din corona Soarelui.

În mod interesant, în imagini se poate observa o ejecţie coronală de masă, în partea din dreapta, ce are loc atunci când cometa se apropie de Soare.

Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu au descoperit până acum o legătură convingătoare între cometele ce trec la distanţe mici de Soare şi ejecţiile coronale de masă. De fapt, analiza acestei ejecţii, folosind imagini obţinute de Observatorul Solar Dynamics, arată că aceasta a izbucnit înainte ca acea cometă să vină suficient de aproape de suprafaţa soarelui pentru a interacţiona cu câmpurile magnetice puternice.

Iată secvenţele surprinse de NASA:

Sursa: NASA