Home » D:News » Bărbaţii pot evita cea mai întâlnită formă de cancer dacă beau multă cafea

Bărbaţii pot evita cea mai întâlnită formă de cancer dacă beau multă cafea

Bărbaţii pot evita cea mai întâlnită formă de cancer dacă beau multă cafea
Publicat: 20.05.2011
Conform unui nou studiu amplu făcut de cercetătorii de la Şcoala Harvard pentru Sănătate Publică, consumul mare de cafea reduce riscul de dezvoltare al cancerului de prostată.

Bărbaţii care beau mai mult de şase ceşti de cafea pe zi
vor avea un risc de dezvoltare a celei mai letale forme a
cancerului de prostată cu 60% mai scăzut
. Totodată, riscul
de dezvoltare a oricărei forme de cancer de prostată va fi cu 20%
mai scăzut la aceste persoane.

Chiar şi în cazul în care bărbaţii beau între una şi trei ceşti
de cafea zilnic, riscul de dezvoltare a cancerului va fi cu 30% mai
scăzut.

„Câteva studii au observat asocierea dintre consumul de cafea şi
riscul de apariţie al cancerului de prostată sub o formă letală,
forma care este cel mai important de prevenit”, a susţinut Lorelei
Mucci.

„Studiul nostru este cel mai mare efectuat până în prezent şi
care obervă efectele cafelei în micşorarea riscului de dezvoltare
al cancerului de prostată” continuă aceasta.

Efectele au fost aceleaşi chiar dacă bărbaţii au
consumat cafea cu cofeină sau una decofeinizată. Acest fapt îi duce
pe cercetători la concluzia că scăderea riscului de a dezvolta
cancerul de prostată este asociată cu antioxidanţii şi substanţele
antiinflamatoare pe care cafeaua le conţine
.

Cancerul de prostată este cea mai întâlnită formă de cancer
diagnosticată în rândul bărbaţilor, dar aceasta nu este întotdeauna
mortală.

Un test de sânge poate detecta din timp cancerul şi îl poate
clasifica în funcţie de gravitate pe o scară intitulată scorul
Gleason
. Cu cât punctajul este mai mare, cu atât riscul de
răspândire este mai mare.

De-a lungul timpului, în jurul lumii, s-au numărat 16 milioane
de supravieţuitori ai cancerului de prostată. Unu din şase
bărbaţi din Statele Unite riscă să dezvolte cancer de prostată în
timpul vieţii lui.

Factorii de risc sunt asociaţi cu dietele bogate în grăsimi,
consumul de alcool, ereditatea şi expunerea la substanţe
chimice.

Studiul actual a examinat consumul de cafea a 47.911 bărbaţi din
Statele Unite. Aceştia au declarat, o dată la patru ani, ce
cantitate de cafea au consumat, începând cu anul 1986 şi până în
2008.

În timpul studiului, s-au descoperit 5.035 cazuri de cancer de
prostată, dintre care doar 642 letale.

Cercetătorii susţin că s-a obervat un risc scăzut de dezvoltare
al cancerului de prostată chiar şi la bărbaţii care beau cafea, dar
care prezintă factori care de obicei măresc riscul de dezvoltare al
cancerului – fumatul sau lipsa exerciţiilor fizice.

Sursa:
AFP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase