Prima pagină D:News

A fost concepută prima bere ce poate fi băută în spaţiu! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 05.21.2011 | ● Vizualizări: 155
A fost concepută prima bere ce poate fi băută în spaţiu! (VIDEO)     bere, spatiu, cosmos, dioxid de carbon, zbor, turism + zoom
Galerie foto (1)

Doi antreprenori australieni speră să poată duce berea până în spaţiul cosmic. Ţinând seama de evoluţia rapidă a noii afaceri a turismului spaţial, cei doi au dezvoltat o bere mai tare, despre care afirmă că va putea fi fi băută în condiţiile speciale existente la bordul navelor spaţiale.

"Va fi prima bere creată special pentru a fi băută în condiţii de gravitaţie zero, odată cu apariţia turismului spaţial" susţine Jaron Mitchell, proprietarul 4 Pines Brewing Company.

Mitchell, care dezvoltă berea spaţială împreună cu Jason Held, consideră că e timpul pentru o astfel de invenţie, având în vedere că ruşii au transportat deja turişti în spaţiu, iar Richard Branson construieşte infrastructura pentru propria afacere în domeniul turismului spaţial, Virgin Galactic.

Cei doi au decis că o bere neagră, aromată, mai tare, ar putea fi ideală pentru a contracara scăderea sensibilităţii gustative care are loc atunci când, în spaţiu, limba se umflă.

Odată creat "prototipul", antreprenorii au plătit pentru o călătorie deasupra Floridei, ca să testeze berea în condiţii de gravitaţie zero. Pentru această călătorie, echipa a recrutat un expert în microgravitaţie de la organizaţia Astronauts4Hire, pentru a-l folosi drept subiect.

Subiectul a consumat aproape un litru de bere în timpul secvenţei de zbor cu gravitaţie zero, dar a întâmpinat dificultăţi în păstrarea sticlei de bere la gură. O altă problemă a fost faptul că, în spaţiu, lichidele nu curg; deoarece în spaţiu acţionează doar tensiunea superficială, nu şi forţa gravitaţională, un pahar plin poate fi întors cu gura în jos, lichidul rămânând tot în pahar.

Deşi, în ceea ce priveşte gustul, actuala reţetă e potrivită pentru o bere băută în spaţiu, sunt necesare mai mai multe studii şi teste; printre altele, cercetătorii vor să afle care este impactul alcoolului asupra corpului în condiţii de gravitaţie zero.

La celelalte inconveniente se adaugă carbonatarea. În spaţiu, lichidul nu se separă uşor de bulele de dioxid de carbon, aşa că acest gaz nu poate fi eliminat - decât pe gură, împreună cu lichidul, ceea ce nu e deloc plăcut.

"La sfârşitul unei zile în spaţiu ai putea bea o bere fără acid, dar nu ar avea un gust prea bun, deoarece ar semăna mai mult cu un ceai cu alcool", susţine Held.Sursa: Reuters