Prima pagină D:News

Un japonez a inventat vehiculul care levitează fără ajutorul magneţilor (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 05.23.2011 | ● Vizualizări: 720
Pot levita ve     tren, levitatie, maglev, mare viteza + zoom
Galerie foto (1)

Yusuke Sugahara şi colegii săi de la Universitatea Tohoku din Miyagi, Japonia au prezentat la Conferinţa Internaţională de Robotică şi Automatizare un vehicul care poate zbura foarte aproape de sol.

Dacă trenurile maglev existente încerca să reducă la minimum rezistenţa la înaintare folosind magneţi care reduc frecarea dintre calea ferată şi vehicul, noul model exploatează aerul - datorită unui fenomen numit efect de sol - şi pluteşte fără a mai avea nevoie de magneţi.

Datorită acestui efect, atunci când un avion zboară foarte jos, acesta creează o pernă de aer de înaltă presiune. Viteza şi portanţa avionului cresc şi ele din cauza faptului că solul previne rezistenţa la înaintare şi formarea de vârtejuri marginale.

În ciuda designului său, conceput special pentru un zbor la joasă altitudine, vehiculul trebuie să fie controlat în jurul a trei axe - cea verticală, laterală şi longitudinală - la fel ca un avion. Sugahara şi colegii săi îşi folosesc prototipul pentru a testa un sistem de control care să poată gestiona aceste axe de rotaţie în mod autonom. Daca vor avea succes, ei speră să facă un prototip destul de mare pentru a avea un pasager.

În cele din urmă ideea ar putea fi folosită pentru a concepe trenuri de mare viteză care ar atinge 200 de kilometri pe oră, zburând fără a folosi magneţi.

Sursa: NewScientist