Prima pagină D:News

Spectacolul Căii Lactee, surprins în imagini de cel mai mare observator din deşertul Atacama (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 06.01.2011 | ● Vizualizări: 1232
Spectacolul Căii Lactee, surprins în imagini de cel mai mare observator din deşertul Atacama (VIDEO)     Atacama, calea lactee, Very Large Telescope, video, observator, telescop, cerro paranal + zoom
Galerie foto (1)

Imaginile surprinse la Observatorul Very Large Telescope din Chile (VLT), cel mai mare telescop amplasat pe muntele Cerro Paranal din Deşertul Atacama, în unul din cele mai întunecate locuri de pe planetă, arată spectacolul celest surprins deasupra Pământului.

La minutul 01:10 se poate observa cum Calea Lactee se ridică maiestuos peste munţi, iar o strălucire slabă, albicioasă se întinde în diagonală peste linia orizontului. Acest fenomen se numeşte "lumină zodiacală" şi este produs de reflexia luminii prin praful din sistemul solar. De fapt el este un disc de praf, pe care noi, fiind în raza lui, îl vedem ca pe o linie pe cer.

De asemenea se pot vedea laserele portocali, lansate din domurile observatoarelor, ce sunt folosite pentru a ajuta la contracararea distorsiunilor atmosferice. Laserul loveşte un strat de atomi de sodiu din atmosferă, facându-i să strălucească şi creând o stea strălucitoare, artificială, care se miscă odată ce atmosfera este străpunsă. Modul în care se mişcă "steaua", poate fi contracarat de telescop, clarificând imaginea. Această tehnologie, numită optică adaptivă, a revoluţionat astronomia, permiţând totodată celor de la VLT să realizeze imagini incredibil de clare.

Iată imaginile surprinse de telescopul din Chile:

Sursa: Discover