Prima pagină D:News

Consumul de canabis în adolescenţă afectează dezvoltarea creierului

Redactia Descopera.ro | 06.02.2011 | ● Vizualizări: 1481
Consumul de canabis în adolescenţă afectează dezvoltarea creierului     canabis, marijuana, drog, droguri, creier, dezvoltare + zoom
Galerie foto (1)

Copiii care fumează canabis înainte de vârsta de 15 ani se descurcă mai rău la testele mentale decât cei care încep la o vârstă mai înaintată, susţin cercetătorii.

Un studiu al utilizării cronice de canabis a descoperit că persoanele care au început să fumeze încă din adolescenţă s-au confruntat cu o serie de probleme neuropsihologice.

Studiul a arătat că persoanele care au început să fumeze canabis la vârste mai înaintate nu au întâmpinat aceleaşi dificultăţi.

Concluziile acestui studiu constituie încă o dovadă în favoarea ipotezei conform căreia canabisul afectează creierul în curs de dezvoltare, efectul fiind mai pregnant atunci când acest drog este consumat încă din copilărie.

Marijuana este cel mai comun drog ilicit cunoscut printre adolescenţii din Marea Britanie, patru din zece persoane recunoscând că utilizează acest drog.

Cercetările efectuate la Universitatea Federală din Sao Paulo, Brazilia, au testat capacitatea mentală a 100 de persoane fumătoare de canabis după zece ani de utilizare frecventă şi a 50 de nefumători.

Aceştia au descoperit probleme de atenţie, de control al impulsurilor şi ale funcţiilor executive, la 49 de utilizatori timpurii, care au început să fumeze canabis înainte de vârsta de 15 ani.

La un test de sortare a unor cartonaşe, aceştia au făcut mai multe greşeli decât un grup de 55 de tineri care au început să fumeze mai târziu, sau un grup de 44 de persoane care nu au utilizat droguri niciodată.

Doctor Maria Fontes, conducătoarea studiului, susţine că "debutul precoce, nu şi cel tardiv, de consum cronic de canabis are efecte asupra funcţiilor cognitive".

"Adolescenţa este perioada în care creierul este cel mai vulnereabil la efectele neurotoxice ale canabisului. Înainte de vârsta de 15 ani, creierul este încă în stadiul de dezvoltare şi maturizare, astfel că expunerea la canabis în timpul acestei perioade este şi mai dăunătoare", susţine Maria Fontes.

În medie, grupul debutanţilor precoce a consumat canabis timp de 10.9 ani - echivalentul a unui consum de 6.790 de ţigări de canabis.

Sursa: Daily Mail