Prima pagină D:News

Cremele de plajă cu factor de protecţie 15 nu protejează împotriva cancerului de piele!

Redactia Descopera.ro | 06.02.2011 | ● Vizualizări: 441
Cremele de plajă cu factor de protecţie 15 nu protejează împotriva cancerului de piele!     crema de plaja, factor de protectie solara, creme de soare, bronzat, cancer de piele + zoom
Galerie foto (1)

Specialiştii în probleme de sănătate publică au declarat ineficiente împotriva cancerului de piele cremele de plajă cu un factor de protecţie solară 15. Dacă oamenii îşi doresc să se protejeze de arsurile de soare şi să reducă riscul de dezvoltare a cancerului de piele, aceştia ar trebui să utilizeze o cremă cu factor de protecţie de 30 SPF.

Institutul Naţional pentru Sănătate şi Excelenţă Clinică din Marea Britanie a publicat un ghid în luna ianuarie, în care oamenii sunt sfătuiţi să folosească o cremă de protecţie solară cu un factor minim de 15 SPF. Cu toate acestea, nivelul factorului de protecţie este foarte scăzut, susţine un important jurnal medical. "Factorul 15 oferă protecţie întreaga zi doar dacă este aplicată în straturi groase (2mg/cm2)", susţine doctorul Ike Iheanacho, editor al publicaţiei Drug and Therapeutics Bulletin.

"În realitate, oamenii care folosesc creme cu protecţie solară aplică mult mai puţină cremă decât este indicat pentru a ajunge la nivelul de protecţie indicat de factorul de protecţie", susţine doctorul Iheanacho.

Crema de protecţie este eliminată de pe piele şi trebuie reaplicată regulat.

"Folosirea corectă a aceastei creme este costisitoare deoarece o singură acoperire a corpului unui adult necesită aproximativ 35 ml de cremă de protecţie. Aplicarea acestei cantităţi o dată la două ore, aşa cum recomandă Institutul Naţional de Sănătate şi Excelenţă Clinică, ar duce la consumul a unei sticle de 200 ml de cremă o dată la două-trei zile", adaugă doctorul.

În publicaţia Drug and Therapeutics Bulletin, doctorul recomandă ca persoanele din Marea Britanie ce au pielea sensibilă să îşi expună în condiţii de siguranţă mâinile, braţele, faţă sau spate la lumina soarelui din luna aprilie până în septembrie, timp de 15 minute de două sau de trei ori pe săptămână.

Mai mult de doi britanici cu vârsta mai mică de 35 de ani sunt diagnosticaţi zilnic cu o formă mortală de cancer de piele.

Rata de melanom malign s-a triplat în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 15 şi 34 de ani începând cu anul 1970. De la 1.8 cazuri de melanom la 100.000 de oameni aparţinând acestei grupe de vărstă, s-a ajuns la 5.9 cazuri de îmbolnăvire.

Profesorul Mike Kelly, director al centrului pentru sănătate publică, susţine că "am crezut că este important să producem acest ghid pentru a menţine un echilibru, recunoscând pe de-o parte pericolul real de dezvoltare al cancerului de piele, dar de asemenea reamintindu-şi pe de altă parte că trebuie să nu tragem concluzii din cercetări realizate în alte medii climatice decât ale noastre".

"În conformitate cu aceste studii, factorul de protecţie 15 ar trebui să fie suficient în cazul în care este aplicat corespunzător. În orice caz, ghidul susţine că pentru persoanele care nu aplică suficientă cremă cu 15 SPF, este recomandată utilizarea uneia cu 30 SPF", sustine profesorul Kelly.

Sursa: Daily Mail