Prima pagină D:News

Bandajul inteligent îşi schimbă culoarea pentru a preveni infecţiile

Redactia Descopera.ro | 06.08.2011 | ● Vizualizări: 84
Bandajul inteligent îşi schimbă culoarea pentru a preveni infecţiile     bandaj, inteligent, infecţie, culoare, medicină + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii din Australia au creat un bandaj care, odată aplicat pe rană, îşi poate schimba culoarea în funcţie de evoluţia acesteia.

Inventatorul, Louise van der Werff, cercetător în ingineria materialelor la CSIRO, spune că bandajul îşi schimbă culoarea de la roşu la albastru în funcţie de temperatura rănii, fiind o descoperire importantă pentru îmbunătăţirea tratamentului aplicat în boli precum ulcerul varicos.

Dacă rana se infectează, de obicei ea devine mai caldă, ajungând să se răcească doar dacă există, de exemplu, o problemă în circulaţa sângelui. Cu toatea acestea, schimbările de temperatură nu sunt mereu evidente, iar fibra inventată de Louise van der Werff poate observa aceste modificări cu ajutorul unor cristale lichide sensibile la schimbările de temperatură, acestea fiind capabile să înregistreze modificări de jumătate de grad Celsius.

Van der Werff, care îşi susţine doctoratul la Universitatea Monash din Melbourne, a declarat că urmăreşte să implementeze invenţia, ţesând aceste fibre speciale pe bandaje.

"Obiectivul nostru principal este tratarea plăgilor cronice întâlnite cel mai des la persoanele vârsnice care suferă de obezitate, persoanele cu diabet zaharat şi care pot dezvolta răni precum cele produse de ulcerul varicos, ce pot dura mult timp fără a se vindeca", a declarat ea.

Sursa: News.com.au