Prima pagină D:News

Resturile de origine animală sunt folosite în tot mai multe produse, de la bere la extinctoare

Redactia Descopera.ro | 06.08.2011 | ● Vizualizări: 312
Resturile animale sunt folosite în tot mai multe produse, de la bere la extinctoare     resturi animale, beneficii, produse + zoom
Galerie foto (1)

Deşi poate părea ciudat, multe produse pe care le folosim zilnic sunt alcătuite din părţi animale. Începând cu săpunul, care are ca ingrediente resturi de oaie şi până la claritatea paharului de bere sau vin, multe alte produse sunt parţial alcătuite din resturi de origine animală.

Aceasta este ciudata şi minunată lume a produselor de origine animală, în care companiile se bazează pe modalităţi inteligente de utilizare a resturilor de origine animală, necomestibile, pentru a crea produse de consum.

O firmă din Norfolk colectează intestine de vacă de la abatoarele locale şi le transformă în corzi pentru rachetele de tenis. Pentru o singură rachetă se utilizează "material" de la patru vaci. Procedeul presupune curăţarea şi tăiarea intestinelor în 40 de fâşii, urmând ca apoi să fie tratate chimic pentru conservare. Fiecare coardă de rachetă este alcătuită din 15 fâşii care sunt răsucite impreună pentru a se coagula înainte de a fi uscate într-o cameră udă pentru a evita fisurarea.

Acesta este un proces laborios, care durează şase săptămâni, dar care merită toată osteneala, căci rachetele confecţionate astfel sunt mult mai bune decât cele care folosesc fire sintetice. Compania, care lucrează în acest domeniu de peste 100 de ani, produce astfel de fire şi pentru harpe şi alte instrumente asemănătoare.

Dar nu numai intestinele vacilor sunt folosite pentru produse de larg consum. Pielea de vită este folosită din cele mai vechi timpuri, iar oasele sunt transformate în servicii de cafea.

Mult mai recente inovaţii includ extragerea keratinei din copitele bovinelor pentru producerea unei spume de stingere a incendiilor de intensitate mare, declanşate de combustibilul de aviaţie. Keratina ajută la «legarea» unor bule de spumă sub forma unei "pături" durabile, care opreşte extinderea focului.

Vaca nu este singurul animal al cărui organe sunt utilizate de oameni pentru crearea anumitor produse nealimentare.

Ihtiocolul (cleiul de peşte) este un produs folosit în industria berii şi a vinului ca agent de limpezire. Acesta este făcut dintr-un organ numit "vezica înotătoare", care se găseşte în unele specii de peşte. Atunci când se umflă, vezica serveşte ca un ajutor natural de flotabilitate, care păstrează în poziţie verticală peştele în apă.

Astăzi sturionul este pe cale de dispariţie, astfel încât cele mai multe vezici sunt recoltate de la alte specii de peşti, inclusiv somn vietnamez. Pentru a produce clei de peşte, acestea trebuie să fie uscate, sterilizate şi tăiate cu acid pentru a produce o pastă sau un lichid care se adaugă la butoiul de bere. Ihtiocol este o formă foarte pură de colagen, iar aceste molecule ajută la accelerarea procesului de sedimentare naturală prin atragerea moleculelor de drojdie.

Colagenul şi drojdia se combină pentru a alcătui particule mai mari, care se lasă mai repede la fundul butoiului, lăsând lichidul de deasupra să fie mult mai limpede.

Acestea sunt doar câteva exemple legate de felul în care oamenii au învăţat să se folosească de resturile de origine animală care, nefiind comestibile, ar fi tratate drept deşeuri.

Sursa: BBC News