Prima pagină D:News

Protezele ce permit pacienţilor să simtă atingerile devin realitate

Redactia Descopera.ro | 06.16.2011 | ● Vizualizări: 154
Protezele ce permit pacienţilor să simtă atingerile devin realitate     proteza, simt, atingere, tactil + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii de la Universitatea din Chicago urmăresc să elaboreze proteze care să le permită oamenilor nu doar să se deplaseze, ci şi să poată simţi atingerile.

Finanţat de Agenţia de Proiecte de Cercetare Avansată destinată Apărării (DARPA), o ramură a Pentagonului, proiectul a venit ca urmare a numărului foarte mare de soldaţi răniţi, întorşi din Irak şi Afghanistan fără membre sau incapabili să îşi mişte mâinile şi picioarele din cauza loviturilor la coloana vertebrală.

Ca urmare a fondurilor alocate de DARPA anul trecut, cercetătorii de la Universitatea Johns Hopkins au creat un braţ protetic care se poate roti şi îndoi în 26 de feluri. De asemenea, echipa a reuşit să le implanteze pacienţilor electrozi la nivelul creierului, lucru care le-a permis să mişte protezele cu puterea gândului. Cu toate acestea, fără un feedback tactil, proteza are o întrebuinţare limitată, pacienţii fiind nevoiţi să monitorizeze atent fiecare lucru pe care îl fac, pentru a face difenţa între a ţine ceva şi a zdrobi obiectul respectiv.

Prin urmare cei de la Universitatea Johns Hopkins au cedat unui laborator din cadrul Universităţii Chicago 1,5 milioane de dolari pentru a dezvolta o proteză mai avansată, care să incorporeze şi simţul tactil.

Oamenii de ştiinţă din Chicago şi-au propus să identifice şi să reproducă capacitatea de a simţi şi a distinge în funţie de textură, formă şi forţă, prin ecuaţii matematice complexe cunoscute sub numele de algoritmi.

Ei au implantat în creierul unui macac rhesus electrozi din platină, fiecare de mărimea unui radiere. Apoi, prin emiterea slabă de curent electric au reuţit să formeze impulsuri nervoase.

După simularea a mii de senzaţii diferite, neurobiologul Sliman Bensmaia şi echipa sa urmăresc să elaboreze algoritmi identici cu modul în care creierul citeşte atingerile. Aceşti algoritmi senzoriali vor fi folosiţi pentru a construi programe pentru senzorii braţului robotic care vor transmite impulsuri către electrozii din creierul uman, imitând atingerea.

Din 2006 DARPA a investit 129 de milioane de dolari în acest program, iar cercetătorii speră că primul implant va avea loc până la sfârşitul verii acestui an. Ei estimează că o a doua persoană va primi în 2012 implantul dotat cu sistem de feedback, oferind o senzaţie de atingere bazată pe algoritmii dezvoltaţi în laboratorul lui Bensmaia. În 2013 o a treia persoană va primi implantul care îi va permite să utilizeze două braţe protetice folosind un sistem de transmisie wireless.

Deşi aceste sisteme au fost create pentru a le uşura viaţa veteranilor de război, există totuşi persoane care se tem că această tehnologie ar putea fi utilizată în scopuri care nasc probleme etice, precum pilotarea avioanelor sau manevrarea roboţilor pe câmpul de luptă doar cu puterea gândului.

Sursa: Freep

Tag-uri: proteza | simt | atingere | tactil | proiect | bionic | darpa