Prima pagină D:News

Putem trăi fără a avea puls? Da, cu un nou model de inimă artificială!

Redactia Descopera.ro | 06.17.2011 | ● Vizualizări: 882
Se poate trăi fără a avea puls? Da, cu un nou model de inimă artificială     inima, artificial, ritm cardiac, puls, + zoom
Galerie foto (2)

Doctorii din Texas i-au dat unui om aflat pe patul de moarte o inimă artificială care reglează în mod automat circulaţia sângelui în corp, fără ca acesta să aibă puls.

Doi doctori de la Texas Heart Institute din Houston au făcut un mare pas în medicină în această primăvară, oferindu-i unui om aproape mort o inimă artificială pentru a-i prelungi viaţa. Operaţia a reuşit, dar a avut un efect secundar neobişnuit: pacientul nu avea puls!

După ce au utilizat inima artificială pe 38 de bovine, doctorul Billy Cohn şi doctorul Bud Frazier a schimbat inima defunctă a lui Craig Lewis. O lună mai târziu Lewis a murit din alte cauze medicale, dar inima lui artificială a funcţionat impecabil, susţin doctorii.

Frazier şi Cohn au pus în funcţiune inima artificială cu ajutorul a două dispozitive de asistenţă ventriculară care ajută la trecerea sângelui prin corp cu ajutorul unui rotor, nu cu ajutorul unei pompe care să pulseze sângele. Unele studii demonstrează că aceste dispozitive funcţionează un timp mai îndelungat decât pompele tradiţionale, deoarece există doar o funcţie de mişcare, cea a rotorului.

Arătând spre un viţel declarat sănătos în urma testelor, Cohn susţine că "dacă aţi examina arterele lui, nu aţi detecta pulsul. Dacă aţi face un test EKG, acesta ar arăta o linie continuă. Prin orice analiză am face, am demonstra că pacientul nu este în viaţă".

Dispozitivul de asistenţă ventriculară ce măreşte de obicei o singură parte a inimii (cea stângă) este folosit încă din anii '80, deşi de-a lungul timpului acesta a devenit din ce în ce mai mic. Ideea controversată cum că oamenii nu au nevoie de puls pentru a trăi a fost intensificată în jurul anului 2010, atunci când fostul vicepreşedinte Dick Cheney a primit dispozitivul HeartMate II pentru a înlocui ventriculul stâng, astfel devenind o persoană care trăieşte deşi nu are puls. A urmat realizarea unei legături între cele două dispozitive HeartMate II, astfel înlocuind inima în întregime. "Ceea ce am făcut a fost un fel de a lega două motociclete între ele, numindu-le maşină", susţine Cohn.

Cohn şi Frazier sunt convinşi de faptul că această nouă metodă de transplat va fi una des întâlnită în următorii ani. Spre deosebire de alte transplanturi, cel de faţă nu se învecheşte. Cohn susţine că prea mulţi cercetători încearcă să recreeze pulsul, motivând faptul că toate animalele au unul. În cazul în care se elimină pulsul "din sistem, niciun organ nu pare să fie afectat din această cauză".

În prezent, Cheney şi alte mii de dispozitive de asistenţă ventriculară poartă un pachet greu şi incomod de acumulatori care se conectează la pompă prin intermediul unui fir care iese prin abdomen, creând astfel un spaţiu în care poate pătrunde uşor o infecţie. Din fericire, un inginer şi un chirurg cardiac tocmai au lansat un prototip al unui pachet de acumulatori care să încarce dispozitivul fără a fi necesare fire.

De asemenea, acest dispozitiv ridică numeroase semne de întrebare şi dificultăţi, printre care şi ideea că oamenii care vor dispune de acest dispozitiv ar trebui sa poarte nişte brăţări etichetate care să explice medicilor care acordă primul ajutor de ce nu au puls.

Sursa: The Week