Prima pagină D:News

Utilizatorii Facebook au relaţii mai apropiate cu prietenii şi în afara spaţiului virtual

Redactia Descopera.ro | 06.18.2011 | ● Vizualizări: 152
Utilizatorii Facebook au relaţii mai apropiate cu prietenii şi în viaţa reală     facebook, retele sociale, relaţii, societate, viaţă + zoom
Galerie foto (1)

Facebook are în prezent 687 milioane de utilizatori - aproximativ 10% din populaţia globală - dar oare folosirea acestor reţele sociale virtuale va pune în pericol relaţiile cu prietenii din viaţa reală? Răspunsul este „nu”, conform unui nou studiu.

Cercetătorii de la Pew Research Center din Washington DC susţin că utilizatorii de Facebook au relaţii mult mai strânse cu prietenii lor faţă de persoanele ce nu au conturi pe reţele sociale.

Oamenii de ştiinţă au supravegheat 2255 americani, dintre care 925 erau utilizatori ale reţelelor sociale (ex: Facebook, MySpace). Aceştia au descoperit că, în medie, un utilizator de Facebook are 229 de prieteni, constituind 48% din numărul total de persoane cunoscute de utilizator în viaţa reală.

Se pare că persoanele ce fac conexiuni în mediul online ar putea să îşi îmbunătăţească viaţa. În timp ce americanii au puţin peste două persoane cu care au o relaţie apropiată, utilizatorii ocazionali ai reţelei Facebook au avut în medie cu 9% mai multe legături cu persoane apropiate.

Utilizatorii Facebook au arătat o creştere a sprijinului social primit de la alţii. În timp ce un american obişnuit a obţinut un scor de 75 din 100, pe o scară de măsurarea a sprijinului primit, utilizatorii Facebook au primit un plus de cinci puncte, echivalentul a jumătate din sprijinul primit ca urmarea a unei relaţii de mariaj sau concubinaj.

Cercetătorii au întrebat participanţii dacă au încredere în oameni, iar utilizatorii de Facebook s-a demonstrat a fi de trei ori mai probabil să fie de acord cu această afirmaţie decât non-utilizatori. Acest lucru explică de ce utilizatorii Facebook sunt atât de dornici să împărtăşească informaţiile lor personale cu alte persoane aflate online.

Sursa: NewScientist