Prima pagină D:News

Numărul diabeticilor la nivel mondial s-a dublat în ultimii 30 de ani

Redactia Descopera.ro | 06.30.2011 | ● Vizualizări: 392
Numărul de diabetici la nivel mondial s-a dublat în ultimii 30 de ani     diabet, terra, pamant, epidemie, boala, medicina + zoom
Galerie foto (1)

Numărul persoanelor care suferă de diabet s-a dublat în ultimele trei decenii, un nou studiu estimând că azi există 347 milioane de diabetici la nivel modial.

Specialiştii spun că această creştere se datorează în mare parte atât creşterii şi îmbătrânirii populaţiei, cât şi obezităţii. Aşa se face că diabetul nu mai este o boală a ţărilor bine dezvoltate, ci una globală. Printre ţările în care rata diabetului a crescut rapid în ultimii ani se numără: Samoa, Arabia Saudită, Papua Noua Guinee, Statele Unite şi Republica Capului Verde.

"Diabetul ar putea, foarte bine, să devină principala problemă de sănătate la nivel global", spune unul din autorii studiului, Majid Ezzati de la Imperial College London. El a adăugat că studiul nu a luat în calcul copiii şi tinerii care nu au ajuns încă la maturitate şi care au probleme de greutate.

Cu toate acestea se pare că în Marea Britanie şi vestul Europei, deşi numărul persoanelor supraponderale este în creştere, cazurile de diabet sunt destul de scăzute. Specialiştii spun că acest lucru s-ar putea datora unor diferenţe genetice.

Femeile din Singapore, Franţa, Italia şi Elveţia se menţin la o greutate relativ normală, având practic mai puţine şanse de a dezvolta diabet zaharat. Situaţia se aseamănă şi în Africa sub-sahariană, America Latină şi ţările bogate din Asia.

Diabetul de tip 2 este cel mai frecvent întâlnit şi se datorează, în mare parte, obezităţii. Atunci când apare diabetul, pancreasul secretă cantităţi insuficiente de insulină, un hormon care asigură necesarul energetic celular, prin utilizarea glucozei de către celule.

Boala poate fi ţinută în frâu cu regim alimentar, exerciţii fizice şi medicamente, dar nivelurile ridicate de zahar din sânge determină leziuni ale nervilor, ceea ce poate duce la boli de rinichi, orbire şi chiar la amputarea membrelor.

Pentru estimările lor, Ezzati şi colegii săi au analizat mai mult de 150 de studii naţionale de sănătate care vizau dezvoltarea diabetului de tip 2 la persoanele adulte, peste 25 de ani, din 199 de ţări. Ei au folosit un sistem de simulare pentru a estima cazurile din alte 92 de ţări. Rezultatele au arătat că în prezent sunt aproape 347 de milioane de diabetici la nivel global, în comparaţie cu 153 milioane, câţi erau în 1980.

Sursa: CBC

Tag-uri: diabet | terra | pamant | epidemie | boala | medicina