Prima pagină D:News

Epava Titanicului, cartografiată 3D pentru obţinerea unei comori de 110.000.000$ (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 07.03.2011 | ● Vizualizări: 3399
no title     titanic, imagini, descoperire + zoom
Galerie foto (1)

Cercetătorii au expus imagini noi de pe Titanic într-o sală de judecată din Virginia, dezvăluind imagini fantomatice de pe epavă, în versiune tridimensională.

Titanicul a fost cel mai mare pachebot din lume la momentul lansării sale la apă. La trei zile de la plecarea sa din Southampton spre New York, în data de 14 aprilie 1912, la ora 23:40, s-a ciocnit cu un aisberg şi în câteva ore s-a scufundat. În urma acestui accident, mai mult de jumătate din cei 2.228 de pasageri şi-au pierdut viaţa.

Imaginile surprinse cu ajutorul unui vehicul submersibil controlat de la distanţă au fost prezentate în faţa unui judecător din Norfolk în cadrul procesului de soluţionare a pretenţiilor financiare, care este încă pe rol la 26 de ani de la descoperirea Titanicului de către oceanograful Robert Ballard.

Cercetătorii susţin că imaginile din 2010 sunt de cea mai bună calitate şi că, în plus, ei au cartografiat zona din jurul epavei pe o distanţă între 5 şi 8 kilometri.

Imaginile noi vor fi arătate pubicului larg în cele din urmă, ele ajutându-i pe oceanografi şi arheologi să îşi explice coborârea violentă a navei pe fundul oceanului. De asemenea, ele vor fi folosite pentru a oferi răspunsuri cu privire la starea epavei, despre care oamenii de ştiinţă spun că se deteriorează din ce în ce mai repede.

Imaginile cele mai interesante au fost vizualizate în cadrul unui tur 3D al porţiunii de la pupa Titanicului, care se află la 2.000 de metri depărtare de prora acesteia. Avocaţii şi toţi cei prezenţi în sala de judecată au purtat ochelari 3D în timp ce pe un ecran rulau imagini surprinse cu un aparat de fotografiat dintr-un vehicul submersibil, care avansau, "transportând" aparent, spectatorii prin ceea ce a mai rămas din puntea vasului.

Cercetătorii au declarat că această expediţie a fost intreprinsă pentru a se crea o hartă care să ilustreze fiecare centimetru al epavei, folosindu-se cele mai noi tehnici de înregistare. Imaginile individuale sunt "legate" una de alta într-un mozaic din care rezultă vederi panoramice ale epavei, acest proces fiind utilizat pentru prima oară în cartografierea adâncurilor oceanelor.

Expediţia din 2010, care a inclus mulţi veterani ai cercetărilor din trecut asupra Titanicului, a fost organizată de RMS Titanic Inc. Compania are drepturi exclusive asupra epavei Titanicului în ceea ce priveşte recuperarea bunurilor şi a adunat aproape 6.000 de obiecte din nava de croazieră. Acestea sunt evaluate la peste 110 milioane dolari.

Judecătorul Rebecca Beach Smith a decis anul trecut că RMS Titanic are dreptul la recuperarea integrală a valorii comorii de pe Titanic, dar nu a stabilit modalitatea de plată a valorii obiectelor recuperate. Şedinţa a avut rolul de a demonstra costurile extraordinare pe care RMS Titanic Inc. le-a suportat organizând expediţii riscante pentru recuperarea obiectelor de pe vas.

Chris Davino, preşedintele şi directorul executiv al Premier Exhibition, compania-mamă a RMS Titanic, a estimat costul expediţiei din 2010 între 4 şi 5 milioane de dolari.

Sursa: AP

Tag-uri: titanic | imagini | descoperire | 3d | epava