Prima pagină D:News

O veste liniştitoare pentru părinţi: copiii cu întârzieri de vorbire recuperează pe parcurs

Redactia Descopera.ro | 07.08.2011 | ● Vizualizări: 10616
O veste liniştitoare pentru părinţi: copiii cu întârzieri de vorbire recuperează pe parcurs     copii, copil, vorbit, tarziu, inteligenta, probleme, comportamentale + zoom
Galerie foto (1)

Cei mai mulţi părinţi îşi fac griji pentru copiii care întârzie să vorbească. Un studiu pe termen lung a constatat că la vâsta de 5 ani aceşti copii nu au mai multe probleme emoţionale sau comportamentale decât alţii de vârsta lor, atâta timp cât ei se dezvoltă normal din celelalte puncte de vedere.

Cercetarea a fost efectuata asupra copiilor mamelor care au făcut parte dintr-un studiu prospectiv asupra sarcinilor efectuat in Australia de Vest (Western Australian Pregnancy Cohort Study) şi a inclus 1.245 de copii ai căror vorbire era normală (cu vocabular alcătuit din cel puţin 50 de cuvinte şi capacitatea de a lega propoziţii din două sau trei cuvinte) şi 142 care nu atinseseră încă acest prag.

Toţii copiii au fost născuţi de către mame care erau însărcinate în perioada 1989-1991, când au fost incluse în studiu. Dezvoltarea copiilor a fost monitorizată până la vârsta de 17 ani.

La vârsta de 2 ani, copiii care au început să vorbească mai târziu aveau mai multe probleme de comportament decât ceilalţi. La vârstele de 5, 8, 10, 14 şi 17 ani, nu mai existau diferenţe referitoare la probleme comportamentale între copiii care au început să vorbească mai târziu şi ceilalţi.

Conducătorul studiului, Andrew J. O. Whitehouse de la Institutul Telethon pentru Sănătatea Copilului din Perth, Australia, susţine că problemele de comportament provin din frustrarea generată de incapacitatea copiilor de a comunica. "Atunci când copiii care aveau dificultăţi de comunicare încep să ţină pasul cu restul, dispar diferenţele referitoare la problemele de comportament şi emoţionale," spune el.

Sursa: New York Times