Prima pagină D:News

Planeta noastră este «urmărită» de un asteroid

Redactia Descopera.ro | 07.29.2011 | ● Vizualizări: 420
Planeta noastră este «urmărită» de un asteroid     terra, asteroid, troian, cer, orbita, punct lagrange + zoom
Galerie foto (1)

Un asteroid cu diametrul de 300 de metri “urmăreşte” Pământul. Roca spaţială este considerată primul asteroid „troian” al Terrei.

Acest asteroid poartă numele de "troian" pentru că îşi menţine poziţia într-un punct stabil în raport cu Terra. Pentru că asteroidul şi Pământul se află pe aceeaşi orbită, cele două corpuri nu se pot ciocni.

În cosmos există un număr foarte mari de troieni, numai Jupiter având în jur de 5.000. Şi planetele Neptun şi Marte prezintă fiecare propriile colecţii de astfel de asteroizi. Cu toate acestea, descoperirea primului troian al planetei Terra a fost dificilă, deoarece punctele Lagrange (unde un obiect poate fi staţionar în raport cu Terra) se întind spre Soare. De aceea, obiectul este vizibil doar înante să răsară Soarele sau după ce acesta apune, iar până acum strălucirea astrului a umbrit lumina slabă reflectată de rocă.

Martin Connors şi colegii săi de la Universitatea Athabasca din Alberta, Canada au folosit un senzor de căldură pentru a purtea vedea dincolo de crepuscul. Folosind datele înregistrate de telescopul satelitului WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer), ei au identificat Troianul pe care l-au botezat 2010 TK7.

Calculele efectuate de cercetători indică faptul că asteroidul va rămâne pe orbită pentru cel puţin 10.000 de ani de acum încolo, la o distanţă între 20 şi 300 de milioane de kilometri de noi.

Connors susţine că la fel ca în cazul majorităţii troienilor, de unde vine şi din ce este alcătuit 2010 TK7 rămâne un mister.

Ar putea fi un asteroid rătăcitor capturat de gravitaţia Terrei sau o rocă ce datează de la începuturile sistemului nostru solar, acum 4.5 miliarde de ani. Dacă aceasta ar fi explicaţia, atunci asteroidul ar fi identic cu rocile care au format planeta noastră, iar o analiză a sa ne-ar putea explica structura Terrei la începutul existenţei sale.

Sursa: NewScientist