Prima pagină D:News

Spunem adio bananelor? Cel mai consumat soi este atacat de o boală necruţătoare

Redactia Descopera.ro | 07.30.2011 | ● Vizualizări: 1536
Spunem adio bananelor? Cel consumat soi este atacat de o boală necruţătoare     banane, cavendish, ciuperca, boala, fungala, monocultura + zoom
Galerie foto (1)

Deşi abia îşi revenise după o luptă de 20 de ani cu o boală devastatoare, Cavendish, soiul de banane consumat în întreaga lume este acum ameninţat de un nou, dar vechi, inamic.

Bananele standard ce se găsesc în magazine, un soi numit Cavendish, sunt pe cale să întâmpine un dezastru. Bananele Cavendish sunt preferate de cultivatori pentru rezistenţa la o ciupercă patogenă ce a înlăturat soiul de banane Gros Michel de pe piaţă, soi cunoscut pentru lunga bătălie împotriva unei ciuperci care a devastat industria bananelor în anumite părţi ale lumii. În prezent, Cavedish se înfruntă cu o nouă ameninţare, aceeaşi boală provocată de ciuperci care a eliminat bananele Gros Michael din magazine.

Bananele Cavendish reprezintă aproximativ 45% din recolta anuală de banane la nivel global, cu o valoare anuală de 8,5 miliarde de dolari, conform Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură. Acestea au fost alese pentru a înlocui soiul original după ce o infecţie cu o ciupercă, cunoscută sub numele de Boala Panama (Fusarium oxysporum f. sp. Cubense), a înlăturat o mare parte din culturile de banane din lume în prima jumătate a secolului 20.

Fermierii au ales soiul Cavendish deoarece acesta părea rezistent la îmbolnăvirea cu ciuperci şi alte boli care ameninţă culturile de banane la nivel mondial. Dar nu a trecut prea mult timp şi au început şi acestea să se îmbolnăvească. La sfârşitul anilor 1980, o maladie misterioasă a început să distrugă plantaţiile din Asia. S-au recoltat probe ale solului ce au fost trimise către Randy Ploetz de la Centrul de Educare şi Cercetare Tropicală din cadrul Universităţii Florida, cel care a identificat boala şi a făcut anunţul şocant: Boala Panama s-a reîntors sub forma unei noi tulpini, care a primit numele de Tropical Race 4 (TR4).

Acestă tulpină este la fel de virulentă pentru soiul Cavendish, aşa cum a fost Tropical Race 1 (TR1) pentru Gros Michael. Ciuperca întră în plantă prin rădăcină, din cauza solului infectat sau a apei, şi apoi se împrăştie prin sistemul vascular al plantei. Odată expusă, planta se îngălbeneşte şi devine vizibil bolnavă, uscată şi pleoştită. Pe măsură ce boala progresează, apar dungi maro şi violet pe trunchiul plantei, după care aceasta moare. Boala nu îşi are sfârşitul odată cu planta, ci se răspândeşte prin sol de la o plantă la alta, de la plantaţie la plantaţie.

În prezent boala s-a răspândit în Asia, în Pacific şi în Australia, unde a devastat industria locală de banane. Chiar dacă TR4 nu a lovit încă America Latină, locul în care sunt crescute multe dintre bananele importate în România, există puţine şanse ca acest lucru să nu se întâmple.

Tropical Race 4 nu este singura ameninţare pentru soiul Cavendish. Deoarece producătorii de banane au fugit de TR4, replantând bananierii în zonele în care exista doar TR1, aceştia au descoperit că vechiul inamic al soiului Gros Michael afectează acum şi bananele Cavendish.

În 2010, cercetătorii au condus o examinare a plantelor infectate din India, ţară care produce şi consumă mai multe banane ca oricare alta din lume, şi au identificat cu certitudine prezenţa ciupercii TR1 în bananele Cavendish.

În prezent, cercetătorii încearcă să descopere de ce bananele Cavendish nu mai sunt imune la TR1. Altus Viljoenm, cercetător la Universitatea din Stellenbosch, Africa de Sud, speculează că această nouă tulpină de TR1 ar fi putut evolua de-a lungul timpului, astfel încât să atace soiul Cavendish.

Alţi cercetători sunt sceptici în ceea ce priveşte descoperirea. Ploetz constată că au existat cazuri rare în care TR1 a ucis plante individuale de Cavendish atunci când acestea erau deja afectate de condiţiile de secetă.

Nu există tratamente sau remedii şi nici măcar teste moleculare de încredere care să diagnosticheze fiecare tulpină TR, mai ales din lipsa unor informaţii detaliate cu privire la genomul bananei.

Cea mai bună strategie adoptată în prezent este izolarea. Ploetz a elaborat un plan de combatere a TR4 în cazul în care apare în plantaţiile din America Latină, ce implică izolarea strictă a plantaţiilor afectate pentru a preveni, cel puţin temporar, răspândirea bolii.

Între timp, oamenii de ştiinţă lucrează pentru a dezvolta noi abordări pentru a stăpâni dezastrul. Anul trecut, James Dale de la Universitatea Queensland a început primele teste ale bananelor Cavenish modificate genetic, în speranţa că va oferi rezistenţă de lungă durată împotriva TR4.

De asemenea, companiile Dole şi Chiquita lucrează la dezvoltarea unor noi soiuri. Deşi modificarea genetică a fost mult timp considerată singura modalitate de a înmulţi soiul Cavendish, deoarece acesta este complet steril, cercetările recente efectuate în Honduras au demonstrat faptul că unele plante Cavendish produc seminţe viabile.

Cercetătorii de la Fundacíon Hondureña de Investigación Agrícola (FHIA) susţin că aceste fructe non-sterile formează baza unei serii de hibrizi promiţători, care pot fi crescuţi pentru a rezista la ciuperci. Acest proces va dura cel puţin şase ani până când va produce un nou soi pregătit pentru comercializare, deşi surse apropiate proiectului susţin că acest lucru nu se va întâmpla niciodată din cauza faptului că producătorii de banane nu mai finanţează cercetările.

Majoritatea oamenilor de ştiinţă sunt de părere că răspunsul real la această problemă este renunţarea la monocultura care duce la apariţia unor boli devastatoare. O recoltă diversificată ar permite crescătorilor să izoleze bananele predispuse la bolile fungale şi să le înconjoare cu unele mai rezistente.

Dacă soluţia la această problemă se va finaliza prin crearea unui soi de banane Cavendish rezistent la ambele tulpini TR1 şi TR4, situaţia dificilă a monoculturii bananelor va continua.

Sursa: The-Scientist