Prima pagină D:News

În viitor, şoferii vor putea frâna exclusiv prin puterea gândului! (VIDEO)

Redactia Descopera.ro | 07.31.2011 | ● Vizualizări: 123
În viitor, şoferii vor putea frâna exclusiv prin puterea gândului! (VIDEO)     automobil, sofer, gand, detectie, frana, sistem de asistare, cundecere asistată + zoom
Galerie foto (1)

Pentru prima dată, cercetătorii au detectat semnalele din creier care anticipează momentul în care un şofer va frâna. În viitor, sistemele de frânare asistată ale automobilelor ar putea frâna înainte ca şoferul să facă un gest, prin simpla detecţie a gândurilor acestuia.

Semnalele electrice trimise de creier pentru a semnaliza intenţia de frânare au fost detectate de oamenii de ştiinţă cu 130 de milisecunde înainte ca şoferii să apese pedala de frânare, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Tehnică din Berlin. Dacă frâna ar fi fost aplicată în momentul în care gândul a fost detectat, distanţa de frânare ar fi fost redusă cu 4 metri.

Studiul publicat în Journal of Natural Engineering a fost efectuat pe o serie de voluntari care au fost aşezaţi în faţa a trei monitoare, într-un simulator de conducere numit "The Open Source Racing Car Simulator".

Fiecare individ a fost rugat să conducă un vehicul la 18 metri în spatele unui alt autoturism condus de computer, care circula cu o viteză de aproximativ 100 de kilometri pe oră.

Simularea includea trafic din sens opus şi curbe dificile. Când luminile de frână ale maşinii din faţă s-au aprins, subiecţii au frânat şi ei. Utilizând datele înregistrate de electroencefalograf (test electrofiziologic de explorare a sistemului nervos central) şi electromiograf (test folosit pentru înregistrarea activităţii electrice a muşchilor), cercetătorii au putut identifica semnale care au intervenit constant în timpul frânării de urgenţă.

Următorul pas pe care cercetătorii ar vrea să îl facă ar fi acela de a utiliza electroencefalograful şi electromiograful în situaţii reale. Deşi acest ţel este foarte greu de atins, cercetarea ar constitui un prim pas spre crearea unui sistem de conducere asistată care să ia în considerare datele transmise de la creier.

Sursa: Technology Review