Prima pagină D:News

Autismul implică mai puţină genetică decât se credea

Redactia Descopera.ro | 08.02.2011 | ● Vizualizări: 657
Autismul implică mai puţină genetică decât se credea     medicina, sanatate, autism, genetica + zoom
Galerie foto (1)

Până în prezent, se considera că factorii genetici contribuie în proproţie de 90% la riscul unui copil de a avea autism, dar un nou studiu, realizat de cercetătorii de la Facultatea de Medicină din cadrul Universitaţii Stanford, SUA, sugerează că factorii de mediu ar putea juca un rol mai important decât se credea anterior.

Cel mai mare studiu de acest gen a cercetat cazurile a 192 de perechi de gemeni care au autism - 54 identici (s-au dezvoltat din acelaşi ovul) şi 138 diferiţi (s-au dezvoltat din ovule diferite).

Surpriza cercetătorilor a fost aceea de a descoperi un număr mai mare de gemeni diferiţi care au autism, decât identici. Gemenii care s-au dezvoltat din ovule diferite au doar jumătate din gene identice. Rezultatul sugerează că există alţi factori, diferiţi de cei genetici, care influenţează apariţia autismului.

Cercetătorii bănuiau de mult timp că există factori de mediu care contribuie la apariţia autismului, susţine doctor Joachim Hallmayer, principalul autor al acestui studiu. Cercetări anterioare au demonstrat că această boală apare în primele săptămâni de viaţă intrauterină. Există şi dovezi care indică faptul că vârsta părinţilor este la fel de importantă precum factorii ambientali. De asemenea, sexul reprezintă un factor important: autismul este mult mai răspândit la bărbaţi decât la femei.

Deoarece există multiple forme ale autismului, Hallmayer subliniază importanţa efectuării unor studii suplimentare cu privire la autismul şi factorii care contribuie la apariţia acestei boli, inclusiv interacţiunea dintre factorii genetici şi cei de mediu, care poate influenţa în mod diferit

Sursa: npr.org

Tag-uri: medicina | sanatate | autism | genetica