Prima pagină D:News

Laptele de vacă este prea sărat pentru bebeluşi, avertizează specialiştii

Redactia Descopera.ro | 08.04.2011 | ● Vizualizări: 1297
Laptele de vacă este prea sărat pentru bebeluşi, avertizează specialiştii     medicina, sanatate, lapte, bebelus, dieta, sare + zoom
Galerie foto (1)

Copiilor care nu au împlinit încă vârsta de un an nu ar trebui să li se dea lapte de vacă, deoarece este mult prea sărat pentru ei, afirmă nutriţioniştii. O dietă prea bogată în sare, încă din primele luni de viaţă, poate genera probleme de sănătate pe termen lung.

Laptele de vacă conţine de 4 ori mai multă sare decât laptele matern, susţin cercetătorii care au descoperit că acei copii care au fost hrăniţi cu lapte de vacă înainte de a împlini 12 luni au dezvoltat un gust mai pronunţat pentru sare şi au avut ulterior diete mai bogate în sare.

Nutriţioniştii Pauline Emmett şi Vicky Cribb, de la Universitatea Bristol, Marea Britanie, au descoperit că şapte din zece bebeluşi britanici consumă mult prea multă sare. Studiul, publicat în Jurnalul European de Nutriţie Clinică, a studiat cazurile a 1.200 de copii în vârstă de 8 luni, născuţi între anii 1991 şi 1992.

Cercetătorii au constatat că 100 ml de lapte de vacă au în compoziţie 55 mg de sare, aproximativ de patru ori mai mult decât laptele de mamă. Concentraţiile din laptele praf variază între 15 şi 30 mg la 100 ml.

Un bebeluş care consumă zilnic 700 ml de lapte de vacă înghite 385 mg de sare, aproximativ jumătate din doza zilnică recomandată în cazul unui copil de până la un an. Unul din opt copii studiaţi au fost hrăniţi doar cu lapte de vacă.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea că acei copii care au fost hrăniţi cu lapte de vacă, au fost hrăniţi şi mai târziu în cursul vieţii cu alimente bogate în sare, inclusiv alimente prelucrate, precum fasolea şi spaghetele la conservă.

Adăugarea unei cantităţi prea mare de sare în dieta bebeluşilor ar putea încuraja o preferinţă pentru acest gust, care s-ar menţine toată viaţa, cu consecinţe negative asupra stării de sănătate. O dietă bogată în săruri ar putea duce la probleme precum hipertensiune arterială sau afecţiuni ale rinichilor.

Departamentul de Sănătate recomandă părinţilor să evite să dea lapte de vacă bebeluşilor mai mici de un an, iar în lipsa alăptării, să recurgă la preparate speciale pentru sugari, fără adaos de sare.

Sursa: Telegraph

Tag-uri: medicina | sanatate | lapte | bebelus | dieta | sare