Prima pagină D:News

Robotul terapeutic Paro alină traumele produse de cutremur

Redactia Descopera.ro | 08.04.2011 | ● Vizualizări: 170
Robotul terapeutic Paro alină traumele produse de cutremur     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Unii dintre supravieţuitorii vârstnici ai cutremurului din martie 2011 din Japonia îşi găsesc consolarea în compania unui mic robot, cu înfăţişarea unui pui de focă, numit Paro.

Unei case de refugiaţi aflată la 28 de kilometri de Fukushima Daiichi i s-au oferit cu împrumut doi roboţi Paro. Aceştia sunt trataţi ca animale de companie de către rezidenţii care încă mai sunt copleşiţi de amintirile cutremurului.

În timp ce unele case de refugiaţi au ales ca terapie animalele de companie, administratorul general al casei de refugiaţi Suisyoen, Taku Katoono, a declarat că utilizarea terapiei cu roboţi a redus cu mult barierele normale în modul de utilizare a animalelor vii.

Deoarece bateria unui robot rezistă doar o oră şi jumătate, aceştia sunt folosiţi dimineaţa, după care sunt puşi la încărcat şi apoi folosiţi iar în timpul după-amiezei.

Ayako Shizo, care şi-a pierdut casa în urma tsunami-ului din martie 2011 şi care trăieşte, în prezent, în casa de adăpost Suisyoen, a declarat că i-a făcut plăcere să interacţioneze cu foca-robot, în ciuda faptului că nu a mai avut animale de companie până în prezent.

Terapia cu roboţi, sub forma unor jucării animatronice, este populară în Japonia, iar foca Paro este unul dintre cei mai cunoscuţi "roboţi terapeutici".

Presa locală a raportat că mai mult de jumătate din victimele tsunami-ului au peste 65 de ani, iar supravieţuitorii încă încearcă să îşi vindece rănile provocate de traumele psihice.

Oficialii de la Suisyoen au declarat că, pentru moment, nu plănuiesc să aducă mai mulţi Paro pentru refugiaţi, dar, în cazul în care unul dintre bătrâni devine în mod special ataşat de un Paro, vor fi nevoiţi să mărească numărul roboţilor.

Sursa: The Guardian