Prima pagină D:News

Fumezi imediat ce te trezeşti dimineaţa? Ai un risc mare de a face cancer

Redactia Descopera.ro | 08.09.2011 | ● Vizualizări: 1035
Fumezi imediat ce te trezeşti dimineaţa? Ai un risc mare de a face cancer     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Fumătorii care îşi aprind o ţigară imediat ce s-au trezit din somn au un risc mai ridicat de a dezvolta cancer, faţă de cei care mai aşteaptă măcar o oră.

Un studiu recent a descoperit că aceste persoane au un nivel mai ridicat al nicotinei în corp. Cercetătorii au constatat că acest efect a fost independent faţă de alte obiceiuri legate de fumat.

Nicotina, substanţă ce creează dependenţă, se descompune în cotinină, o moleculă care are legătură cu dezvoltarea cancerului la plămâni.

Rezultatele studiului, care au fost publicate în jurnalul medical Cancer, pot ajuta la identificarea fumătorilor care au un risc ridicat de apariţie a cancerului şi i-ar putea ajuta pe aceştia prin intervenţii pentru a le reduce acest risc.

Doctorii au avertizat mult timp că ţigările duc la creşterea probabilităţii dezvoltării anumitor forme de cancer. Dar cercetătorii de la Colegiul de Medicină Penn State din Pennsylvania au dorit să afle de ce doar unii fumători dezvoltă cancerul.

Aceştia au studiat relaţia dintre doi factori: intervalul de timp în care au fumat prima ţigară după trezire şi apariţia cancerului.

Analiza formelor de cancer a inclus 4.775 de pacienţi cu cancer pulmonar şi 2.835 de participanţi din grupul de control, toţi participanţii fiind fumători.

În comparaţie cu persoanele care fumează la mai mult de 60 de minute după trezire, cei care fumează imediat după ce se trezesc din somn, la interval de 30-60 de minute, au un risc de dezvoltare a cancerului de 1.31 de ori mai mare. În schimb, cei care fumează la mai puţin de 30 de minute de la trezire prezintă un risc de 1.79 mai mare.

Analiza altui tip de cancer a fost realizată pe 1.055 persoane cu cancere dezvoltate la nivelul gâtului şi al capului şi 795 de voluntari din grupul de control, toţi având un istoric legat de fumat.

În comparaţie cu persoanele care fumează la mai mult de 60 de minute de la trezire, cei care fumează la doar 30-60 de minute au probabilitatea de a dezvolta cancer la nivelul capului şi al gâtului de 1.42 de ori mai mare, şi de 1.59 de ori mai mare dacă fumează la mai puţin de 30 de minute.

Sursa: Mail Online

Tag-uri: medicina | sanatate | fumat | cancer