Home » D:News » Un mit distrus: soia nu ameliorează efectele neplăcute ale menopauzei

Un mit distrus: soia nu ameliorează efectele neplăcute ale menopauzei

Un mit distrus: soia nu ameliorează efectele neplăcute ale menopauzei
Publicat: 14.08.2011
În ciuda speranţelor femeilor, soia nu ameliorează simptomele menopauzei, susţin cercetătorii de la Universitatea din Miami.

Un studiu controlat care a implicat 250 de femei din Statele Unite ale Americii ce au atins această fază a vieţii a constatat că tabletele cu soia nu reduc bufeurile din perioada menopauzei şi nici nu ajută în cazul reducerii densităţii oaselor.

De-a lungul a doi ani de investigaţie, tabletele nu s-au dovetit a fi mai eficiente decât pastilele placebo. Dar experţii susţin că alte studii au demonstrat că soia poate uşura simptomele menopauzei.

Dozele administrate în ultima testare au fost de două ori mai mari decât cele ingerate în mod normal de oamenii care au o dietă bogată în soia.

Produsele de soia, precum tofu, conţin estrogeni naturali proveniţi din plante. Experţii susţin că aceasta ar putea ajuta femeile care au ajuns la perioada menopauzei şi care au nivelul estrogenului în scădere.

Multor femei li s-a oferit deja estrogen sub formă de terapie de substituţie hormonală care să ajute la ameliorarea simptomelor de la menopauză.

Dar studiile au demonstrat că utilizarea terapiei de înlocuirea a hormonilor poate duce la creşterea riscului de apariţie a altor condiţii precum cancerul mamar, sau accidentele vasculare cerebrale.

Cercetătorii de la Universitatea din Miami au realizat o analiză asupra 248 de femei aflate la menopauză. Participantele la studiu au fost împărţite aleator în două grupuri, urmând ca femeile dintr-un grup să primească o pilulă placebo, iar cele din celălalt grup să primească tablete cu soia.

Tratamentul cu suplimente de soia consta în administrarea unor tablete de 200 mg de isoflavon pe o perioadă de doi ani, cu o frecvenţă zilnică.

Pe parcursul tratamentului, nu s-au observat diferenţe semnificative între cele două grupuri în ceea ce priveşte pierderea masei osoase – efect secundar comun al menopauzei.

Simptomele menopauzei, cum ar fi tulburările de somn, au afectat ambele grupuri în aceeaşi măsură, deşi grupul care primea tratament cu soia a fost mai afectat de bufeuri decât celălalt.

Doctor Silvina Levis, conducătoarea studiului, a declarat că „femeile ar trebui să îşi reconsidere tratamentul cu produse pentru ameliorarea simptomelor menopauzei. Am descoperit că tabletele de isoflavon nu au adus niciun beneficiu. Nu am studiat alimentele bazate pe soia, dar suspectăm că nici acestea nu sunt de ajutor.”

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase