Home » D:News » A fost descifrat genomul marijuanei

A fost descifrat genomul marijuanei

A fost descifrat genomul marijuanei
Publicat: 21.08.2011
O companie de biotehnologie a încheiat, de curând, descifrarea secvenţei de ADN a cânepei indiene - marijuana (Cannabis sativa). Datele i-ar putea ajuta pe cercetători să planteze varietăţi de cânepa care nu conţin cantităţi mari de tetrahidrocanabinol (THC), substanţa chimică psihoactivă din plantă. Scopul este acela de a maximiza producţia altor compuşi din cânepă, care au beneficii terapeutice.

Kevin McKernan, fondatorul şi şeful executiv al companiei Medicinal Genomics, susţine că marijuana conţine 84 de alţi compuşi chimici, care ar putea fi utili în combaterea durerii sau chiar pot ajuta la restrângerea tumorilor. Dar legile împotriva marijuanei îi împiedică pe cercetătorii din multe state să cultive şi să studieze planta.

McKernan, a cărui companie are un sediu în Massachusetts şi un laborator în Olanda, unde poate preleva în mod legal ADN-ul din plantele de marijuana, şi-a petrecut majoritatea carierei studiind tumorile umane. Având numeroşi prieteni bolnavi de cancer, care îl întrebau despre beneficiile marijuanei în tratamentele lor, el s-a hotărât să studieze proprietăţile vindecătoare ale plantei.

În urma cercetărilor, a descoperit că există deja un medicament, numit Sativex, un derivat din cannabis dezvoltat de o companie farmaceutică din Germania, care tratează spasmele musculare cauzate de scleroza multiplă. Sativex conţine THC şi un alt cannabinoid – CBD, despre care compania susţine că menţine efectele psihoactive ale THC-ului. Medicamentul este disponibil în Marea Britanie, Spania şi Germania şi se află în teste pentru a se stabili dacă are efect în cazul durerilor determinate de cancer.

McKernan susţine că Sativex ar putea fi doar unul dintre produsele farmaceutice care ar utiliza compuşi cannabinoizi pentru o varietate de boli grave.

„Cunoaştem genele care codifică sinteza CBD-ul şi a THC, dar nu cunoaştem genel asociate cu ceilalţi 83 de compuşi. Acum, că am descifrat genomului, vom putea analiza şi alte varietăţi şi apoi vom putea face legătura între proprietăţile acestora şi diferenţele la nivelul ADN”, a declarat McKernan.

Deschiderea accesului la aceste date este deosebit de important în cazul unei plante ca marijuana, a menţionat McKernan, deoarece mulţi oameni de ştiinţă şi-ar dori să o studieze în Statele Unite şi în alte ţări, dar nu pot obţine o autorizaţie pentru a o creşte.

Sursa: npr

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase