Home » D:News » Primul robot humanoid ajuns în spaţiu a intrat în funcţiune (VIDEO)

Primul robot humanoid ajuns în spaţiu a intrat în funcţiune (VIDEO)

Primul robot humanoid ajuns în spaţiu a intrat în funcţiune (VIDEO)
Publicat: 25.08.2011
Staţia Spaţială Internaţională are un nou membru la bord, un robot humanoid care trimite mesaje în timp real pe Twitter. Robonaut 2 a fost livrat pe ISS în urmă cu câteva luni, iar săptămâna aceasta el a fost activat şi conectat la Internet.

Cei ce doresc să urmărească aventurile robotului umanoid în spaţiu o pot face pe pagina acestuia de Twitter şi de Facebook. Acesta a făcut şi o mică glumă cu ocazia lansării în spaţiu, lansând pe Twitter mesajul „One small step for man, one giant leap for tinman kind” – „un pas mic pentru om, un pas mare pentru tagma celor făcuţi din tablă”, parodiind celebra frază enunţată de Neil Armstrong în 1969, „un pas mic pentru om, un pas mare pentru omenire”, atunci când acesta a devenit primul om care a călcat pe suprafaţa Lunii.

Lăsând la o parte umorul robotului umanoid, sosirea lui R2 pe Staţia Spaţială Internaţională constituie un pas important în explorarea spaţială. Acesta este primul robot umanoid care a fost luat în spaţiu, iar mulţi specialişti consideră că R2 poate fi un model pentru viitoarele generaţii de roboţi humanoizi care ar urma să fie lansaţi la bordul unei nave spaţiale care orbitează Terra. De-a lungul timpului, versiuni viitoare ale R2 pot asista chiar la misiuni spaţiale la distanţe mari de Terra.

În prezent, R2 cântăreşte 136 de kilograme şi este format dintr-un trunchi ancorat într-un piedestal, două braţe şi un cap dotat cu 5 camere video. Robotul îşi foloseşte braţele pentru a ajuta membrii echipajului în laborator, fiecare dintre ele putând ridica aproximativ 10 kilograme. Atunci când sunt întinse, braţele robotului măsoară 240 de centimetri. O pereche de picioare a fost deja proiectată pentru R2 şi ar putea ajunge pe SSI în 2013, moment în care robotul va prinde viaţă cu adevărat.

Pentru a construi acest robot humanoid, NASA şi General Motors au avut nevoie de 15 ani. Dacă această misiune va fi un succes, următorul pas ar putea fi conceperea de roboţi humanoizi care să fie trimişi spre Marte, pentru a pregăti sosirea oamenilor pe Planeta Roşie.

Iată momentul în care astronauţii de pe Staţia Spaţială Internaţională l-au „despachetat” pe Robonaut 2:

Viziunea din spatele Robonaut 2:

Surse: PopSci şi BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase