Home » D:News » Chipul ne „trădează” statutul socio-economic din copilărie

Chipul ne „trădează” statutul socio-economic din copilărie

Chipul ne „trădează” statutul socio-economic din copilărie
Publicat: 02.09.2011
Cercetătorii din Scoţia au descoperit că fizionomia unei persoane reflectă statutul socio-economic avut de aceasta în copilărie. Acesta poate fi detectat studiind feţele oamenilor chiar şi după 70 de ani.

Studiul publicat în Economics and Human Biology a fost realizat pe un eşantion de 292 de adulţi în vârstă, parte a Lothian Birth Cohort 1921, o cercetare pe termen lung care urmăreşte de-a lungul întregii vieţi evoluţia sănătăţii copiilor născuţi în acel an.

Scopul oamenilor de ştiinţă a fost acela de a vedea dacă subiecţii, acum octogenari, au păstrat în fizionomia lor urme ce reflectă felul în care au copilărit.

Pentru a putea determina acest lucru, participanţii au completet chestionare legate despre statutul economic al familiei în care au crescut, informaţii despre ocupaţiile părinţilor, numărul membrilor din familie şi al modului în care aceştia erau repartizaţi în fiecare cameră. De asemenea, participanţilor li s-a cerut să dezvăluie profesia pe care au avut-o la vârsta mijlocie, pentru a determina clasa socială în care se încadrau.

La vârsta de 83 de ani, fiecărui individ i s-au studiat 15 caracterictici faciale, inclusiv poziţia şi distanţa dintre ochi, urechi, gură şi nas. Este cunoscut că oamenii care au feţe simetrice sunt mai atrăgători, deoarece asimetria facială este o consecinţă a stresului, infecţiilor, toxinelor, sau a unor diferenţe genetice.

La 87 de ani, cercetătorii au măsurat simetria în 14 locuri de pe corp, printre care şi a lungimii degetelor, a gleznelor, încheieturilor şi coatelor.

Oamenii de ştiinţă au găsit o legătură între simetria facială şi o situaţie financiară proastă în copilărie. Această asociere, deşi a fost observată la un nivel scăzut, a fost mai accentuată în cazul bărbaţilor decât al femeilor.

Cercetătorii sugerează că factorii de mediu timpurii, cum ar fi nutriţia din copilărie, boala şi obiceiurile părinţilor de a fuma sau consuma alcool, îşi pot lăsa amprenta asupra feţei copilului. În plus, bărbaţii care au copilărit într-o familie cu probleme materiale vor creşte cu o asimetrie facială ridicată, chiar dacă la maturitate situaţia lor financiară s-a redresat.

Profesorul Timothy Bates de la Universitatea din Edinburgh, coautor al studiului, a mărturist că echipa sa a fost uimită să descopere că statutul social a influenţat simetria facială încă din copilărie şi că simetria corporală a rezistat în ciuda lipsurilor din copilărie.

„Credem că acest lucru se datorează faptului că simetria corporală reflectă mai mult procesele care sunt protejate pe parcursul dezvoltării, în timp ce caracteristicile faciale sunt mult mai flexibile şi reflectă stresul într-o măsură mai mare”, a explicat Bates.

Sursa: MSNBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase