Home » D:News » Un virus modificat genetic, noua armă împotriva cancerului

Un virus modificat genetic, noua armă împotriva cancerului

Un virus modificat genetic, noua armă împotriva cancerului
Publicat: 03.09.2011
Un nou virus modificat genetic ţinteşte doar celulele canceroase, fără să afecteze ţesutul sănătos, fiind o reuşită fără precedent în lumea medicinei.

Descoperirea a fost făcută în urma unui studiu efectuat pe doar 23 de persoane. Rezultatele au fost încurajatoare: virusul injectat în sânge a atacat doar tumorile canceroase, lăsând neatins ţesutul sănătos.

Oamenii de ştiinţă au modificat virusul vaccinia (cunoscut pentru că a fost folosit la crearea unui vaccin împotriva variolei), dând naştere unui nou virus numit JX-594.

Virusul modificat genetic a fost administrat în doze diferite, în fucţie de gravitatea bolii, celor 23 de pacienţi care sufereau de cancer într-un stadiu avansat, cu metastaze.

Opt dintre indivizi au primit doza maximă, iar la 7 dintre aceştia, tratamentul a ajuns doar la tumori, fără a afecta celulele sănătoase din organism.

Cercetătorii s-au arătat încântaţi, afirmând că „este pentru prima dată în istoria medicine când o terapie virală administrată pe cale intravenoasă s-a reprodus în mod constant în ţesuturile afectate de cancer”. Mai mult, ei mărturisesc că introducerea sa pe cale intravenoasă este esenţială în tratamentul împotriva cancerului, pentru că permite virusului să ajungă la toate tumorile din organism, nu doar la cele în care poate fi injectat direct.

Momentan, tratamentul a reuşit doar să împiedice dezvoltarea tumorilor, nevindecând pacienţii de cancer. Având în vedere că tratamentul este încă în stadiu experimental, pacienţii nu au primit decât o singură doză de JX-594.

Profesorul John Bell de la Universitatea din Ottawa, conducătorul acestui studiu, recunoaşte că cercetarea este încă într-o fază timpurie, însă consideră că „în viitor, terapiile bazate pe virusuri vor transforma radical felul în care tratăm cancerurile„.

„Virusurile care se multiplică doar în celule tumorale oferă noi speranţe în tratarea cancerului, fiind încurajator faptul că a dat rezultate şi în cazul tipurilor de cancer greu de tratat, precum ” a declarat profesorul Nick Lemoine, director la Institutul Barts pentru studiul cancerului.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase