Home » D:News » O treime dintre europeni suferă de tulburări mentale

O treime dintre europeni suferă de tulburări mentale

O treime dintre europeni suferă de tulburări mentale
Publicat: 06.09.2011
Cercetătorii au descoperit că 164 de milioane de oameni din Europa au probleme precum depresie şi anxietate, iar bărbaţii fiind mai predispuşi la dependenţa de alcool.

Realizată de specialiştii de la Colegiul European de Neuropsihofarmacologie, cercetarea a demonstrat că peste 164 de milioane de europeni (mai mult de 38% din populaţie) suferă de tulburări mentale în fiecare an.

Cercetătorii nu au inclus doar problemele psihologice precum depresia, anxietatea şi insomnia, dar şi pe cele neurologice precum maladia Parkinson şi demenţa.

Anxietatea s-a dovedit a fi cap de listă, 14% dintre cetăţenii Uniunii Europene suferind de aceasta mai mult de un an de zile, în timp ce insomnia s-a regăsit la 7% dintre aceştia. Depresia a fost întâlnită la 6,9% din populaţia Europei, pe când demenţa a fost descoperită la 5,4%.

Spre deosebire de femei, bărbaţii au tendinţa de a deveni dependenţi de alcool, în timp ce femeile suferă în mod disproporţionat de depresie, a cărei incidenţă a crescut semnificativ în ultimii patruzeci de ani.

Depresia este frecvent întâlnită în cazul femeilor care au o vârstă cuprinsă între 16 şi 42 de ani şi este adesea legată de schimbarea unor factori sociali: îmbinarea vieţii de familie cu cea profesională, înmulţirea divorţurilor.

În timp ce, pe vremuri, oamenii erau diagnosticaţi, de obicei, cu probleme de anxietate după vârsta de 20 de ani, în prezent aceştia dau primele semne în timpul adolescenţei. Aproximativ 90% dintre cazurile de anxietate sunt apar înainte de vârsta de 18 ani. Dar în cazul în care aceste probleme sunt detectate din timp, ele pot fi rezolvate.

De obicei se folosesc diferite psihoterapii pentru a trata problemele de anxietate, dar se poate ajunge şi la tratamente cu medicamente. În cazul în care aceste probleme nu sunt tratate, se poate ajunge, în timp, la depresie.

Studiul demonstrează că lipsa unui tratament poate duce la tulburări psihice. Doar 30-52% dintre europeni care suferă de astfel de probleme au luat legătura cu un medic, în timp ce doar 8-16% au luat legătura cu un specialist. Doar o mică parte dintre cei cu probleme (2-9%) au beneficiat de un tratament cât de cât adecvat.

Acest lucru nu se întâmplă şi în cazul tulburărilor neurologice – 80% dintre persoanele care suferă de scleroză multiplă primesc tratament – dar finanţarea insuficientă a cercetărilor face ca tratamentele să nu fie atât de eficiente pe cât ar trebui.

Sursa: Guardian

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase