Home » D:News » O descoperire genetică face posibilă tratarea durerilor cronice de spate

O descoperire genetică face posibilă tratarea durerilor cronice de spate

O descoperire genetică face posibilă tratarea durerilor cronice de spate
Publicat: 12.09.2011
Durerile cronice de spate ar putea deveni tratabile în scurt timp, după ce specialiştii au identificat o genă responsabilă pentru aceste afecţiuni.

Gena HCN2, care este activată în terminaţiile nervoase sensibile la durere, era cunoscută de câţiva ani, dar cercetătorii nu îi înţelegeau rolul în controlul durerii.

În cadrul unui nou studiu, publicat recent în jurnalul Science, cercetătorii au eliminat gena HCN2 din nervii sensibili la durere. Pentru a detemina cum sunt influenţaţi nervii de gena HCN2, specialiştii au efectuat studii utilizând stimuli electrici în culturi de celule.

Următorul pas a fost acela de a observa comportamentul şoarecilor de laborator modificaţi genetic pentru a li se înlătura gena HCN2. Măsurând viteza cu care şoarecii s-au îndepărtat de anumiţi stimuli dureroşi, oamenii de ştiinţă au putut să concluzioneze că înlăturarea acestei gene elimină durerea neuropată.

Cu toate acestea, s-a observat că îndepărtarea genei HCN2 nu afectează durerile acute (cele care apar rapid, de exemplu atunci când ne muşcăm limba).

Durerea neuropată apare atunci când nervii sunt deterioraţi şi provoacă suferinţă continuă. Acest tip de durere cronică, care de cele mai multe ori persistă toată viaţa, este surprinzător de comună, iar medicamentele nu reuşesc să o facă să dispară.

Ea este des întâlnită la pacienţii cu diabet zaharat, zona zoster, la cei care fac chimioterapie şi chiar la unii oameni care suferă de discopatie lombară şi alte boli cronice dureroase.

Cercetătorii consideră că descoperirea este una extrem de importantă, având în vedere că tratamentele vor putea reduce durerea, lăsând totodată mecanismele de avertizare ale corpului să funcţioneze perfect.

Sursa: BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase