Home » D:News » Mortalitatea în rândul copiilor sub 5 ani a scăzut semnificativ

Mortalitatea în rândul copiilor sub 5 ani a scăzut semnificativ

Mortalitatea în rândul copiilor sub 5 ani a scăzut semnificativ
Publicat: 20.09.2011
Cifre oficiale date publicităţii de Organizaţia Naţiunilor Unite arată că, faţă de anul 1990, numărul copiilor care mor înainte de a împlini 5 ani a scăzut considerabil – de la 12 milioane pe an, la 7,6 milioane în anul 2010.

Printre cauzele schimbării se numără accesul mai larg la îngrijiri medicale (mai ales pentru nou-născuţi), la programe de prevenire (prin vaccinări) şi tratament al bolilor copilăriei, accesul la apă potabilă şi o alimentaţie mai bună.

Totuşi, mai rămân încă multe de făcut în această direcţie, de vreme ce încă foarte mulţi copii mor la vârste mici. 21.000 de copii mor zilnic, din cauze care ar putea fi evitate.

Aproximativ 40% dintre aceste decese au loc în prima lună după naştere, iar 70% în primul an de viaţă.

În Africa sub-sahariană, un copil din opt moare înainte de a împlini cinci ani (comparativ cu un copil din 143, în ţările dezvoltate).

În 2010, aproximativ jumătate din decesele survenite înainte de împlinirea a cinci ani de viaţă au avut loc în cinci ţări: India, China, Pakistan, Nigeria şi Republica Democratică Congo.

Îmbucurător este, totuşi, faptul că până şi cele mai sărace regiuni ale lumii au făcut progrese din acest punct de vedere. În Africa sub-sahariană, mortalitatea infantilă scade azi de două ori mai rapid decât în urmă cu un deceniu.

Cele cinci ţări care au progresat cel mai mult în ceea ce priveşte scăderea mortalităţii în rândul copiilor sunt Sierra Leone, Niger, Malawi, Liberia (toate din Africa) şi Timorul de est, din sud-estul Asiei.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase