Home » D:News » Vrei să slăbeşti? Învaţă cum să aşezi proviziile de alimente

Vrei să slăbeşti? Învaţă cum să aşezi proviziile de alimente

Vrei să slăbeşti? Învaţă cum să aşezi proviziile de alimente
Publicat: 26.09.2011
Suntem mai înclinaţi să mâncăm primul aliment pe care îl vedem când deschidem frigiderul, arată un recent studiu american. De aici, recomandarea: aşezaţi „în prima linie” alimente sănătoase cu conţinut mic de calorii, iar pe cele care îngraşă, plasaţi-le pe „linia de fund”.

Dacă primul lucru pe care îl vezi, deschizând frigiderul, este o salată de legume, probabilitatea de a o mânca pe aceea este de trei ori mai mare decât în cazul în care salata ar fi al cincilea aliment pe care îl zăreşti.

Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători în domeniul nutriţiei de la Universitatea Cornell, SUA, care a investigat comportamentul alimentar în raport cu felul în care este depozitată mâncarea.

Cercetătorii au fotografiat 100 de cămări şi i-au rugat pe proprietari să ţină un jurnal a ceea ce mănâncă.

Apoi au abordat un alt grup de 100 de participanţi la studiu şi au rearanjat conţinutul dulapurilor cu provizii ale acestora, înregistrând, de asemenea, ce mâncau ei, conform propriilor declaraţii.
A reieşit că există o puternică tendinţă de a consuma ceea ce se află mai la îndemână şi la vedere.

Specialiştii au estimat că, atunci când cineva vine acasă seara, obosit, există o şansă de trei ori mai mare să mănânce primul lucru pe care-l vede când deschide cămara ori frigiderul, faţă de cel de-a cincilea ori al zecelea aliment pe care îl vede.

De asemenea, ei au constat că oamenii mănâncă mai mult când în casă se găsesc cantităţi mai mari de mâncare, mai ales atunci când e vorba despre produse gata preparate sau care necesită o preparare minimă.

Pe baza acestor rezultate, cercetătorii au formulat câteva recomandări pentru cei care vor să mănânce mai puţin şi/sau mai sănătos:

  • să aşeze alimentele sănătoase şi/sau cu conţinut caloric mic în partea din faţă a rafturilor din dulap, cămară ori frigider, iar alimentele mai „periculoase” în fundul rafturilor.
  • să aibă, pe cât posibil, frigidere mai mici şi mai puţine dulapuri cu provizii.
  • să prefere cămările sau dulapurile (închise cu uşi) în locul rafturilor deschise, pentru a nu avea mereu „tentaţiile” sub ochi.

Aceeaşi echipă a descoperit, recent, că o metodă de a reduce consumul de alimente este de a mânca din farfurii mai mici.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase