Home » D:News » Demonstraţie de precizie: un robot curăţă de coajă un bob de strugure (VIDEO)

Demonstraţie de precizie: un robot curăţă de coajă un bob de strugure (VIDEO)

Demonstraţie de precizie: un robot curăţă de coajă un bob de strugure (VIDEO)
Publicat: 01.10.2011
Specialiştii în urologie de la Spitalul Southmead din Marea Britanie au lansat un clip video ce dovedeşte incredibila precizie de care sunt capabili roboţii chirurgicali folosiţi în cadrul operaţiilor la prostată. În cadrul demonstraţiei, robotul medical reuşeşte să ducă la bun sfârşit o operaţiune imposibilă pentru un om: curăţarea de coajă a unui bob de strugure.

Robotul este dotat cu patru braţe ce sunt controlate de un urolog care urmăreşte întreaga operaţiune în 3D, pe o consolă aflată în apropiere. Un braţ din cele 4 conţine o cameră endoscopică cu 2 lentile, ce oferă o perspectivă stereo asupra zonei operate. Pentru a curăţa de coajă bobul de strugure, robotul strânge fructul cu un braţ, în timp ce celelalte două trag coaja de pe strugure.

Sofisticatul aparat, intitulat da Vinci, valorează 1,5 milioane de lire sterline. În întreaga lume există doar 1.032 de astfel de roboţi chirurgicali.

„Acest robot a revoluţionat modul în care tratăm cancerul de prostată. Sperăm ca în curând să îl putem folosi şi în cazul altor tipuri de operaţii”, a declarat David Gillatt, urolog-şef la Spitalul Southmead.

Prin demonstrarea preciziei acestui robot, sperăm să aducem la cunoştinţă publicului progresul făcut în tratamentul cancerului de prostată„, a încheiat acesta.

Iată robotul în acţiune:

Sursa: Wired

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase