Home » D:News » Un robot „avatar” transmite senzaţiile tactile la distanţă (VIDEO)

Un robot „avatar” transmite senzaţiile tactile la distanţă (VIDEO)

Un robot „avatar” transmite senzaţiile tactile la distanţă (VIDEO)
Publicat: 10.11.2011
Robotul avatar TELESAR V a fost creat de specialiştii de la Universitatea Keio pentru a elibera oamenii de constrângerile legate de timp şi spaţiu. Existenţa lui ne demonstrează cât de departe am ajuns în transformarea de la teleprezenţă la ceea ce specialiştii numesc telexistenţă.

TELASAR V , creat de specialiştii japonezi de la Univeritatea Keio din Tokio, este un robot umanoid controlat de la distanţă, capabil să execute o gamă largă de mişcări asemănătoare sau chiar identice cu cele făcute de om, având, în plus, capacitatea de a transmite nu numai senzaţii vizuale şi auditive, dar şi tactile, printr-un set de senzori şi un ecran 3D, celui care îl manevrează.

Operatorul unui astfel de robot poartă o cască echipată cu un display 3D prin care vede ce este în faţa robotului şi o pereche de căşti care transmit exact ceea ce se întâmplă în locul unde se află robotul.
De asemenea, TELESAR V este echipat cu un sistem de captare şi transmitere a senzaţiilor tactile (pipăit) prin senzori care înregistrează vectorul forţă şi temperatura, pentru a-i permite utilizatorului să simtă cât mai bine caracteristicile obiectului atins de robot.

Deocamdată, mâinile robotului nu pot efectua mişcări la fel de fine şi precise precum cele ale unui om, dar se apropie mult de acestea, având 15 grade de libertate (mâna umană are peste 20).

Una dintre utilizările cele mai importante ale acestui robot ar putea fi găsită în domeniul telemedicinei, permiţând medicilor să interacţioneze de la distanţă cu pacienţii.

Sursa: gizmag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase