Home » D:News » Te simţi deprimat iarna? O posibilă soluţie: terapia cu lumină… prin urechi

Te simţi deprimat iarna? O posibilă soluţie: terapia cu lumină… prin urechi

Te simţi deprimat iarna? O posibilă soluţie: terapia cu lumină… prin urechi
Publicat: 10.11.2011
Tulburarea afectivă sezonieră, determinată de nopţile lungi şi zilele scurte şi înnorate din anotimpul rece, creează probleme multor persoane, dar specialiştii finlandezi propun un remediu simplu: direcţionarea unui fascicul luminos prin canalul auditiv, timp de câteva minute.

În Marea Britanie, de pildă, tulburarea afectivă sezonieră (SAD – seasonal affective disorder) afectează cca. 25 % din populaţie, determinând simptome care variază de la stări uşor letargice până la insomnii şi depresii.

Ceea ce determină apariţia acestei tulburări este faptul că iarna creierul nu primeşte suficientă lumină naturală, ceea ce duce la scăderea secreţiei de serotonină, un hormon care influenţează dispoziţia.

Două studii clinice, derulate de compania Valkee (care produce un model de aparat utilizat pentru tratamentul cu lumină prin canalul auditiv), în colaborare cu Universitatea Oulu, Finlanda, sugerează că, direcţionând lumina prin ureche spre ariile fotosensibile ale creierului, se poate preveni şi trata tulburarea afectivă sezonieră.

În primul studiu, la 92% din pacienţii cu SAD s-a observat dispariţia completă a simptomelor după o lună de tratament, constând în şedinţe de 8-12 minute zilnic.

Compania Valkee a lansat, în acest scop, un dispozitiv prevăzut cu căşti pentru urechi care, în loc de sunet, emit lumină cu o anumită lungime de undă.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase