Prima pagină D:News

NASA a fabricat „cel mai negru” material din lume

Redactia Descopera.ro | 11.14.2011 | ● Vizualizări: 435
NASA a fabricat „cel mai negru” material din lume      tehnologie, spatiu, material, negru, absorbtie + zoom
Galerie foto (1)

Inginerii agenţiei spaţiale americane au creat un material care absoarbe peste 99% din lumina pe care o primeşte

Noul material absoarbe nu numai ultravioletele şi radiaţia vizibilă - capacitate pe care o au multe materiale artificiale - ci şi radiaţia din spectrul infraroşu şi infraroşu îndepărtat.

Acestă uimitoare capacitate de absorbţie - de 50 de ori mai mare decât a materialelor de acelaşi tip cunoscute până acum - i-a surprins chiar şi pe ingineri, care consideră că invenţia poate deschide o nouă eră în explorarea spaţială.

Materialul conţine un strat de nanotuburi de carbon - cilindri goi în interior, având diametrul de 10.000 de ori mai mic decât al unui fir de păr uman - aşezate perpendicular pe suport (ca firele unui covor pluşat, după descrierea plastică a inginerilor inventatori).

Suportul poate fi alcătuit din siliciu, nitrură de siliciu, titan, oţel inoxidabil - materiale des utilizate în construcţia echipamentelor spaţiale.

O mare calitate a noului material "super-negru" este greutatea sa foarte scăzută, un factor important atunci când e vorba despre încărcătura unei nave spaţiale.

Invenţia ar putea fi folosită în aparatura foarte sensibilă, pentru a absorbi radiaţia luminoasă "parazită" care ar îngreuna realizarea unor măsurători. De asemenea, inginerii preconizează utilizarea sa pentru răcirea unor echipamente, materialul urmând să absoarbă căldura produsă de aparate şi să o disipeze.

Sursa: Mail Online