Home » D:News » 2.000 de specii de amfibieni vor dispărea în următorii 70 de ani

2.000 de specii de amfibieni vor dispărea în următorii 70 de ani

2.000 de specii de amfibieni vor dispărea în următorii 70 de ani
Publicat: 21.11.2011
O treime din cele 6.000 de specii de amfibieni ale planetei riscă să dispară până în 2080, avertizează un nou studiu.

Numeroase specii de broaşte, broaşte-râioase, tritoni şi salamandre se află în pragul extincţiei, urmând să dispară mai repede decât se credea până acum.

Cercetătorii au descoperit că zonele cele mai bogate în biodiversitate sunt totodată şi cele mai expuse la cei doi factori de risc care provoacă extincţia speciilor de amfibieni: încălzirea globală şi distrugerea habitatelor în care aceste animale trăiesc.

„Am analizat cele trei mari pericole la care sunt vulnerabile speciile de amfibieni – schimbările climatice, distrugerea habitatelor şi bolile fungice – şi am evaluat gradul de risc la nivel global. Am descoperit că nu există un loc pe Terra în care amfibienii să nu fie expuşi pericolului. Cele trei ameninţări se întind pe întreg globul, efectul lor fiind mai puternic exact în zonele unde se află mai multe specii”, a explicat profesorul Carsten Rahbek de la Universitatea din Copenhaga, conducătorul studiului.

„Analiza noastră arată că procesul de extincţie a speciilor de amfibieni va prezenta o accelerare în următoarele decenii”, a adăugat profesorul.

Amfibienii sunt extrem de vulnerabili la activităţile umane, deoarece necesită simultan habitate acvatice şi terestre pentru a supravieţui, iar pielea lor poroasă absoarbe foarte uşor substanţele poluante deversate de oameni în mediul încojurător.

Profesorul Tim Halliday, un specialist în amfibieni de la Open University care nu a luat parte la studiu, a comentat rezultatele înregistrate: „Din punctul meu de vedere, ceea ce se observă în rândul amfibienilor indică o problemă mult mai mare: deteriorarea la nivel global a habitatelor de apă dulce. Rapoartele recente indică faptul că biodiversitatea la nivel global scade mult mai repede în zonele de apă dulce decât în oricare alt habitat, situaţia fiind mai gravă chiar şi decât cea înregistrată în recifele de corali sau în pădurile tropicale”.

Un alt expert în amfibieni, Dr. Jonathan Baillie, a adăugat: „Amfibienii sunt mult mai sensibili decât alte specii la factori precum încălzirea globală şi poluarea, iar dispariţia lor reprezintă un semnal de alarmă. Dacă amfibienii dispar, ei vor fi urmaţi cu siguranţă de alte specii”.

Sursa: The Independent

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase